dinsdag, november 07, 2006

Schone schijn.

Rita V. verscheen gisteren ook nog op een van de muziekzenders in een debat met Femke Halsema. Daarin vond ze het nodig op een gegeven moment tegen Femke te roepen dat die maar wat riep terwijl zij met feiten kwam waartegen Femke zich niet kon verdedigen. Dit ondanks het feit dat juist Femke cijfers en wetenschappelijk materiaal naar voren bracht terwijl Rita bleef steken in verkiezingsslogans.

Het idiootste was echter wel haar bewering toen het ging over milieuvervuiling: het viel best mee want in Europa veroorzaakten we maar 14% van de wereldwijde vervuiling, er waren dus gebieden waar dat veel erger was. De wereldbevolking is echter volgens de laatste mij bekende cijfers 6,446 miljard en die van Europa 655,6 miljoen. Dat betekent dus dat we met 10,2% van de mensen 14% van de vervuiling veroorzaken. Waarbij ik nog niet eens mee reken dat we behoorlijk wat uit andere landen afkomstige goederen consumeren, we behoren wel tot de circa 20% van de wereldbevolking die circa 80% van de grondstoffen verbruikt, en daarmee dus ook voor nogal wat vervuiling elders verantwoordelijk zijn. Rita beroept zich dus op schone schijn zonder de werkelijkheid onder ogen te willen of kunnen zien.

De conclusie van Femke die tot de eerder genoemde uitroep van Rita leidde lijkt mij dan ook geheel terecht: Rita loopt met oogkleppen voor en de slogan "Recht door zee" kan inderdaad wel vervangen worden door "Recht de zee in". Waar ze dan waarschijnlijk snel zal verroesten en tenonder gaan want ijzer en zeewater verdragen elkaar slecht.

Geen opmerkingen: