donderdag, januari 25, 2007

A-mensen en B-mensen.

Een keurmerk voor mensen? Het lijkt er wel op als je dit zo ziet maar het blijkt over heel iets anders te gaan. In Denemarken is een belangenvereniging opgericht voor B-mensen. B-mensen zijn mensen die er de voorkeur aan geven laat op te staan en laat naar bed te gaan terwijl A-mensen de voorkeur geven aan vroeg.

Volgens mij heette dat tot nu toe gewoon ochtend- en avondmensen. En dat vind ik gezien de link die de meesten automatisch zullen leggen met A-merken, A-keuze en dergelijke kwaliteitsaanduidingen toch een wat betere benaming. Ik wordt in ieder geval liever aangeduid als avondmens dan als B-mens.

Waarmee tevens duidelijk mag zijn dat ik me in de doelstellingen van deze belangenvereniging redelijk kan vinden: een nieuw ritme in de maatschappij waarbij avondmensen beter tot hun recht komen. Want hoewel avondmensen het in Scandinavië nog moeilijker hebben omdat het 's winters pas erg laat licht wordt en ze dus nog later op gang komen wordt ook ik (en naar ik aanneem ook andere Nederlandse avondmensen) niet direkt vrolijk van het feit dat er van me verwacht wordt dat ik 's morgens vroeg al op volle toeren draai. Ik ben meer een diesel: langzaam op gang komen, maar als dat eenmaal gelukt is blijf ik ook stug doorgaan. Ik kan me dan ook heel goed iets voorstellen bij opmerkingen van een woordvoerder als "Een B-mens loopt het liefst de hele morgen in zijn pyama en weet dat de goede ideeën niet per se tussen acht en vier komen" of bij de woorden van een geïnteresseerde in de belangenvereniging die verteld "ik werd nooit serieus genomen als ik in de klas vertelde dat mijn lichaam voor 10 uur 's morgens niet functioneert"

Alleen die term B-mensen??? Mag dat alstjeblieft weer avondmensen worden?

1 opmerking:

Ticia zei

Frans, Heb je ons al gevonden? We hebben je woorden ter harte genomen, zie www.B-Society.nl
Daar staat ook een link naar deze blog natuurlijk. Met dank! :)