dinsdag, april 17, 2007

Fiscus gaat aangiftes zelf invullen.

Want leuker kunnen ze het niet maken, maar wel makkelijker.

Hoewel: vanaf volgend jaar gaat de fiscus de aangifte van particulieren grotendeels zelf invullen. In 2012 moeten de meeste van deze aangiftes kant en klaar ingevuld op de deurmat vallen. Dat kan lachen worden, als ik zie hoe dat nu gaat met het automatisch verstrekken van de diverse voorlopige teruggaves is de puinhoop straks waarschijnlijk niet te overzien. Toch is het "succes" van de vooringevulde formulieren voor voorlopige teruggave en diverse toeslagen de reden dat de belastingdienst dit wel een mooi plan vindt.

Ze gaan zich baseren op het laatst bekende inkomen. Dat is leuk, maar dat is dan of het inkomen van een jaar eerder waarbij ze net als bij de vooringevulde voorlopige teruggaves een schatting maken van de stijging, óf ze moeten wachten tot alle werkgevers de inkomensgegevens over het voorgaande jaar hebben aangeleverd. In het eerste geval is het dus een schatting die je vervolgens alsnog zelf mag vervangen door de juiste cijfers, in het tweede geval wordt het op het moment dat je het formulier ontvangt wel erg kort dag om het nog voor 1 april te controleren en gecorrigeert weer terug te sturen. Hetzelfde geld voor de gegevens van eigen woningen en hypotheken: de WOZ waarde zal in het algemeen wel bijtijds bekend zijn, maar als ik zie hoe laat ik van sommige banken de gegevens per 31 december krijg gaat het voor de belastingdienst knap lastig worden die bijtijds te verwerken en het vooringevulde formulier nog voor 1 april bij mij op de mat te krijgen. En op het moment dat je bijleent voor een verbouwing of verhuisd en dus met de bijleenregeling te maken krijgt kun je de door hun ingevulde gegevens waarschijnlijk maar beter gelijk schrappen en zelf aan het rekenen slaan.

Want je blijft wel zelf geheel verantwoordelijk, ook voor fouten die de belastingdienst bij het invullen heeft gemaakt. Het voordeel voor de belastingbetaler is dus nihil: die moet nog steeds alles berekenen en de correcte bedragen invullen. Want ze kunnen schatten wat ze willen: je exacte ziektekosten, giften etc. kennen ze niet terwijl ook het juist inschatten van bijverdiensten, situaties rond de eigen woning en eventueel vermogen lang niet zo simpel gaat zijn als zij nu doen voorkomen.

Maar owee als de belastingdienst iets verkeerd heeft vooringevuld en je ziet dat over het hoofd. Dan zul je boeten want dat is jouw schuld.

Overigens werkt de Belastingdienst ook aan een persoonlijke belastingsite waar iedereen per dag zijn fiscale gegevens kan volgen. Verandert de overheid een tarief of een aftrekpost dan wordt dat op die site per persoon actueel bijgewerkt. Om het een en ander op te zetten denkt de dienst vijf tot tien jaar nodig hebben. En dan kan je die gegevens ook bekijken met de DigID van je buurman waarmee je volgens advies van de belastingtelefoon ook je aangifte wel digitaal kunt ondertekenen?

Er staat bij het artikel dat je nog altijd kunt aangeven de aangifte geheel zelf in te willen vullen. Ik heb zo'n vermoeden dat dat in heel veel van de gevallen wel eens een heel goed idee zou kunnen zijn. Waarmee dat makkelijker dus (wederom) danig in het water dondert.

Geen opmerkingen: