De eerste keer dat ik Aardappel Anders gebruikte vond ik er niet veel aan. Dat komt doordat ik vind dat een ovenschotel een maaltijdschotel moet zijn. Ik ben daarom aan het experimenteren geslagen en dit leidde in de loop van de tijd tot enkele in mijn ogen zeer geslaagde variaties.
Benodigdheden:
1 pot Aardappel Anders Tuinkruiden&Knoflook
800 gr. aardappels (600-700 gram geschild)
1 bakje champignons
2 paprika's (ik gebruik voor wat kleur altijd een gele + een rode)
1 courgette
4 tomaten (indien gewenst gepeld)
350 gram gekruid rundergehakt
3 grote teentjes knoflook (of 1 afgestreken eetlepel knoflookpoeder) *)
1 eetlepel sambal (setan als je echt pittig wilt) *)
Tabasco *)
Ketjap Manis
Worcester sauce
olie
eventueel geraspte kaas
*) als je niet zo van pittig of van knoflook houdt kan je deze ingediënten evt. achterwege laten of verminderen.
Bereiding: schil de aardappels en snijdt deze in plakjes van ca. 3mm
Snijd ongeveer 2/3 van het bakje champignons in plakjes of partjes (het restant kan, evt. in plakjes of partjes gesneden, in de diepvries bewaard worden voor b.v. een ommelet champignons)
Ontdoe de paprika's van de zaadlijsten en snijd deze in reepjes of stukjes
Snijd de courgette in blokjes
Snijd de tomaten in partjes
Ontdoe de knoflookteentjes van het velletje, kneus ze en hak ze zeer fijn
Omdat bij het bakken van champignons in eerste instantie nogal wat vocht vrijkomt geef ik er de voorkeur aan deze eerst voor te bakken. Laat ze daarna in een zeef of vergiet uitlekken en afkoelen.
Smeer een ruime ovenschaal licht in met olie en bekleedt de bodem en wanden geheel met een laag aardappelschijfjes.
Verhit wat olie in een wok (of grote koekepan) tot deze net begint te dampen. Voeg als eerste de knoflook toe, vervolgens de sambal, tabasco naar smaak, 2 eetlepels ketjap manis en 1 eetlepel worcester saus en roer alles goed door. (pas op bij het toevoegen van de ketjap en worcestersauce: dit kan even behoorlijk spatten!)
Voeg zodra dit weer op temperatuur is de gehakt toe en bak deze rul (NB hoeft niet door en door gaar -dat komt in de oven wel- maar wel geheel los)
Voeg als de gehakt rul is achtereenvolgens de champignons, courgette, paprika en tomaten toe. Roer het mengsel goed door zodat alles goed gemengd is en alles met elkaar in contact komt. Doe dit maar kort: ook de groenten worden in de oven verder gegaard!
Om te voorkomen dat de schotel te vochtig wordt verdiend het aanbeveling wat van het vrijgekomen vocht af te gieten.
Vul de met aardappelschijfjes bekleedde ovenschaal met het mengsel en dek dit af met de rest van de aardappelschijfjes.
Verdeel tenslotte de Aardappel Anders over de bovenzijde.
Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats de schotel in het midden van de oven gedurende 50 minuten. Desgewenst kan de schotel 5 a 10 minuten voor het einde van de bereidingstijd nog bestrooid worden met geraspte kaas.
Ik zelf kan van een dergelijke schotel 2 dagen eten, maar dan heb ik beslist geen behoeft aan voor- of nagerecht. Met gemiddelde eters en een soepje vooraf en een nagerecht zal deze schotel voldoende zijn voor 4 personen.
Zelf serveer ik hem altijd graag met een schaaltje appelmoes.
Eet smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten