zondag, juni 12, 2005

Boterkoek

Deze keer een niet te moeilijk maar wel erg lekker recept: boterkoek.

Benodigdheden:
200 gram (room)boter
175 gram basterdsuiker
175 gram patentbloem
2 eieren
1 zakje vanillesuiker
Boterkoekvorm of andere ondiepe vorm (rond 24 is een mooie maat)

Bereiding:
Doe de boter in een beslagkom en laat deze zacht worden (op de kachel of kort in de magnetron, niet helemaal vloeibaar laten worden!)
Voeg de basterdsuiker toe en klop dit tot een rul mengsel. Voeg 1 ei en de vanillesuiker toe en meng dit erdoor. Voeg als laatste onder voortdurend mengen de bloem in gedeeltes toe en meng alles goed tot een gelijkmatig, vrij taai/stroperig deeg ontstaat.

Vet de vorm licht in met wat boter en bestrooi deze licht met wat bloem.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Vul de vorm met het deeg en strijk dit glad.
Klop het laatste ei en bestrijk de bovenzijde hier licht mee (Licht! het hoeft er niet allemaal op!)
Plaats de vorm in het midden van de voorverwarmde oven en bak gedurende 8 minuten (op dat moment hoort de boterkoek net een lichtbruin randje te krijgen).
Zet de oven uit en laat de boterkoek nog 15 tot 20 minuten in de gesloten oven staan om na te garen.
Neem de boterkoek uit de oven en laat hem afkoelen.
Snijdt de boterkoek (als het een boterkoekvorm is) los (of klop deze met enige stevige stoten tegen de wand van de vorm los als je een andere vorm gebruikt) en stort deze op een bord of een taartrooster.

Keer de boterkoek om, snijdt hem in stukjes en begin te smullen.

Geen opmerkingen: