donderdag, september 22, 2005

Hete brei.

Vanmiddag zijn de algemene beschouwingen gevorderd tot het onderwerp "zorg". Een onderwerp dat mij bijzonder interesseerd. Helaas word ik weinig wijzer van het luisteren naar dat debat. De heer Balkenende weet er namelijk weer meesterlijk omheen te draaien. Als er vragen worden gesteld over dingen die niet goed zouden zijn aan het nieuwe stelsel gaat hij hier niet op in maar komt met een verhaal over wat er allemaal wel goed aan is. Als er op negatieve inkomenseffecten wordt gewezen verteld hij dat hele groepen er wel degelijk op vooruit gaan (dat blijken dan volgens hem de chronisch zieken te zijn, even later blijkt dat hij de chronisch zieken met een particuliere ziektekostenverzekering bedoeld die nu extra toeslagen betalen om zich nog te kunnen verzekeren). Als er gevraagd wordt hoe het nu zit met die 5% van het inkomen die men maximaal kwijt zou zijn, maar waar velen dik boven komen ondanks de zorgtoeslag, begint hij over hoe belangrijk het is om mensen bewust te maken van de kosten van de zorg. Alle aangekaartte problemen worden op deze manier omzeild, er wordt overheen gepraat, er wordt geen enkele toezegging gedaan, en hoe hard mensen als Bos, Halsema, Rouvoet enz. ook proberen een antwoord aan JPB te ontlokken: hij komt steeds weer terug op hoe goed het allemaal wel niet is.

Hij heeft zijn riedeltje trouwens goed uit het hoofd geleerd: ik hoor steeds weer woordelijk teksten terugkomen die hij gisteren bij dat intervieuw op RTL7 ook al gebruikte. Ze hadden er net zo goed een taperecorder neer kunnen zetten met een bordje "stel uw vraag en druk op :"PLAY" "

Dit is geen debat, dit is een potje "om de hete brei heen draaien".

Ach, wat had ik dan eigenlijk anders verwacht? Draaikonterij staat toch al langer hoog in het vaandel van deze regering?

Geen opmerkingen: