woensdag, januari 25, 2006

Bekeuring per SMS?

Geflitst worden en dan binnen een paar minuten de bekeuring op je mobiele telefoon? Volgens dit artikel zou het binnen een paar jaar werkelijkheid kunnen worden.

Het Centraal Justitieel Incassobureau zou dan meteen na de constatering van de overtreing een sms sturen met de mededeling dat je geflitst bent. Een foto van de overtreding zal direct daarna per mail verstuurd worden. Vanuit die mail kan dan gelijk de boete betaald worden. Allemaal in de hoop dat een dergelijk "lik-op-stuk" systeem de automobilist er toe brengt zijn rijgedrag direct aan te passen.

Klinkt leuk, alleen: hoe had men zich dit voorgesteld? Mijn mobieltje kent geen foto's. En moet iedereen dan bij zijn auto een mobiel telefoonnummer opgeven voor de bekeuringen? Wordt je verplicht bij aanschaf van een auto de bijbehorende telefoon te kopen? En hoe zit dat als op dat moment je vrouw, kind of vriend in de geleende auto rijdt? En mijn grootste bezwaar: hoe zit dit met de privacy? Ik voel er niets voor om allerlei instanties mijn mobiele nummer te geven. Dat kan namelijk niet alleen gebruikt worden om iemand te bellen of te sms'sen, je kan aan de hand van de aangestraalde antennes ook heel behoorlijk de bewegingen van iemand overal volgen.

Overigens is volgens hetzelfde artikel het TNO al een volgende stap aan het voorbereiden: een apparaat in de auto en lussen in de weg om de snelheid op bepaalde weggedeelten automatisch te begrenzen, waardoor er nooit meer te hard gereden kan worden. (dus ook niet als dat in een noodsituatie de beste manier zou zijn om brokken te voorkomen!)

Geen opmerkingen: