maandag, maart 27, 2006

Nauwelijks pluimvee ingeënt.

Minister Veerman, wiens kippen de eerste - en tot eind vorige week ook de enige - waren om ingeënt te worden vindt het maar vreemd dat er zo weinig animo is voor het inenten van het pluimvee. Professionele pluimveehouders zien het al helemaal niet zitten, maar ook de hobby kippenhouders zijn bepaald niet enthousiast. Tot nu toe zijn maar een 300 aanvragen van hobbyboeren ontvangen.

Dat lijkt me niets om verbaasd over te zijn: niet alleen kost het een hoop papierwerk en geld (ik heb bedragen horen noemen van minimaal € 250 tot wel € 1000 aan toe voor niet meer dan 10 kippen!), maar wat de animo mijns insziens vooral remt is het feit dat de inenting geen enkele bescherming biedt.

Dieren die ingeënt zijn worden namelijk bij een uitbraak van vogelgriep in de omgeving niet ontzien en waarschijnlijk net zo goed geruimd. In plaats van weg dieren, leidt inenting dus tot weg dieren EN weg geld. Niet bepaald een manier om een en ander te stimuleren.

Als de minister zo graag wil dat er op grote schaal ingeënt wordt zal hij toch zekere garanties moeten bieden. Bij voorkeur de garantie dat de dieren vervolgens bij een ruiming ontzien worden. En anders toch zeker dat ingeval van ruiming van geënte dieren de gemaakte kosten vergoed worden.

De minister verwacht nu dat mensen een hoop geld uitgeven aan iets dat hun dieren toch niet redt op het moment dat de vogelgriep uitbreekt. Dat is zo iets als een auto voor duizend euro opknappen terwijl je weet dat hij bij een controle toch zonder meer van de weg wordt gehaald.

Geen opmerkingen: