woensdag, september 06, 2006

Slechte timing - 2

Gezien de berichten van de afgelopen dagen (bus richt ravage aan in Apeldoorn, veerboot ramt steiger in Krimpen ad Ijssel, aanrijding tussen treinen bij Amersfoort) kon dit wel een alternatief plan zijn om het vergrijzingsprobleem op te lossen.

Maar waarschijnlijk is het toch gewoon een ongelukkige samenloop van gebeurtenissen die dit geval van slechte timing tot gevolg heeft.

Een ruime meerderheid van de tweede kamer wil nog dit najaar experimenteren met gratis of bijna gratis openbaar vervoer voor 65-plussers. Een PvdA motie van die strekking kreeg, naast de PvdA, steun van SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. Ook in de verkiezingsprogramma's van de meeste van deze partijen komt een pleidooi voor gratis openbaar vervoer voor ouderen voor. Een motie-Roefs, die inhield de experimenten ook uit te breiden tot gehandicapten, haalde het niet.

Overigens ziet minister Peijs niets in de plannen. Gratis openbaar vervoer is volgens haar geen taak van de overheid. Ik ben benieuwd wiens taak het volgens haar dan wel is. Ook is gratis openbaar vervoer volgens haar niet nodig voor ouderen en gehandicapten met een ruim inkomen. Waar die ruim bemiddelde ouderen en gehandicapten tegenwoordig nog te vinden vertelt ze er niet bij, maar volgens mij zijn die behoorlijk zeldzaam aan het worden. Om voor dat beperkte aantal rijkere ouderen en gehandicapten (waarvoor toch desgewenst eenvoudig een uitzondering op te nemen moet zijn)het hele idee gelijk maar naar de prullenbak te verwijzen lijkt mij wat kortzichtig. CDA en VVD zitten beiden op dezelfde lijn als de minister.

Geen opmerkingen: