dinsdag, januari 30, 2007

Doordenkertje.

Gisteravond zag ik een nieuwsitem over schuldhulpverlening. Ik weet niet meer in welk programma (journaal? Netwerk? EénVandaag?), maar waar het op neer kwam was dat de gemiddelde schuld van mensen die bij de schuldhulpverlening aankloppen spectaculair gestegen was en dat ook het aantal mensen dat daar aanklopte sterk toenam.

De gemiddelde schuld was in een paar jaar tijd gestegen van € 16.000 naar € 22.000. Met enige verbazing wist men vervolgens te melden dat Nederlanders over het geheel juist minder waren gaan lenen, de totale schuld in de vorm van persoonlijke leningen e.d. was juist afgenomen. Kennelijk ontging hier de makers van het item even het verband met een bericht dat eerder vorig jaar verscheen: Nederlanders staan steeds verder rood bij de bank. Het aantal rekening met een roodstand was weliswaar ongeveer gelijkgebleven maar de gemiddelde roodstand was alleen al van 2004 naar 2005 met € 2.600 toegenomen.

Misschien slim om bij het maken van een reportage even door te denken en rekening te houden met alle meespelende factoren?

Geen opmerkingen: