zaterdag, mei 05, 2007

Zwaar, zwaarder, zwaarst?

Minister Hirsch Ballin wil het Nederlandse strafsysteem wat versterken en komt met wat aanvullingen op de bestaande mogelijkehden om te straffen.

Zo moet het bij geweld onder invloed van drank mogelijk worden iemand naar een cursus te sturen om te proberen zijn gedrag een beetje te beschaven. Op zich een prima plan, hoewel je volgens mij niet te veel van het resultaat moet verwachten: maar weinig mensen die onder invloed van alcohol aggressief worden laten zich hun pilsje uit handen praten en zolang dat pilsje blijft helpt zo'n cursus om zich beter onder controle te leren houden waarschijnlijk bar weinig.

Ook wil de minister de rechters een strafmethode in handen geven die het gat tussen een boete of een taakstraf en gevangenisstraf moet opvullen. Daartoe wil hij electronisch gecontroleerd huisarrest toevoegen aan de strafmaatregelen die de rechter op kan leggen. Waarbij hij er van uit gaat de huisarrest zwaarder is dan een boete of een taakstraf maar lichter dan gevangenisstraf.

Met dat laatste zal hij in de overgrootte meerderheid van de gevallen wel gelijk hebben, maar ik betwijfel of dat voor de eerste twee zaken ook op gaat. Iemand die geld genoeg heeft zit niet zo met een boete, maar iemand met een minimuminkomen kon een boete wel eens veel zwaarder vinden dan een tijdje thuis moeten zitten. En iemand die redelijk bekend is in de gemeenschap kan een taakstraf voor het oog van iedereen wel eens veel zwaarder opvatten dan een tijdje thuis moeten zitten: daar kan je meestal tegenover derden wel een smoes voor bedenken. En dan is er nog een categorie mensen die geen cent te makken heeft en een broertje dood heeft aan werken. Ik denk dat die huisarrest toch niet bepaald als zwaarder ervaren als een boete of taakstraf. Dan heb je nog de dak- en thuislozen van Nederland: wil je die huisarrest opleggen dan zal je ze ook een plaats moeten geven die als huis aangemerkt wordt. Ik schat zo in dat de meeste dak- en thuislozen het helemaal niet zo erg zouden vinden als ze een tijdje verzekerd zijn van een vaste plaats in de opvang.

Ik denk dat Hirsch Ballin er verstandig aan doet het aan de rechter over te laten af te wegen welke straf voor welke verdachte het zwaarst zal wegen.

Geen opmerkingen: