zaterdag, juni 09, 2007

Brabant, dag 3, vervolg.

Na het bezoek aan de beeldentuin van het Broeck was het tijd voor de eigenlijke reden voor mijn bezoek aan Brabant: de expositie in 't Speelhuys in Waspik waar ook de vrouwelijke helft van mijn Brabantse vriendenstel werk had hangen. Het was het laatste weekend van deze expositie, dus helaas kunnen jullie deze niet meer gaan bewonderen, maar direct na de beëindiging van deze expositie werd al begonnen met de opbouw van een nieuwe expositie in 't Speelhuys dus als je er eens in de buurt bent loont het allicht de moeite eens te kijken of er op dat moment iets is.

Er werd werk van drie kunstenaars geëxposeerd. Ten eerste van Riet Simons, die van jongs af aan al geïnteresseerd was in tekenen, schilderen, beeldhouwen en alles wat met natuur te maken had. Die liefde voor de natuur is de basis voor haar werk. Ze werkt in steen, hout (vooral "driftwood" dat na droging zo hard als steen is en waaruit zij verrassende vormen tevoorschijn weet te halen) en soms in klei.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Vervolgens waren er schilderijen te bewonderen van Ger van Enschot-van Bree die de voorkeur geeft aan thematische werken. Geleid door ondermeer mythologie, landschap, architectuur en andere vormen ontstaan haar werkstukken vaak intuïtief, geleidt door de sfeer en kleur die passen bij het moment. Veel van haar werk bestaat uit thematische series waarvan ik hier één laat zien.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

En dan last but not least: Evelijn van Groenland, de al diverse keren aangehaalde vrouwelijke helft van mijn vriendenstel. Ze richt zich vooral op kalligrafie en tekenen en laat zich inspireren door natuur, mythologie, dans en muziek. Letters spelen daarbij een belangrijke rol, solo of als onderdeel van een tekening. Een fraai voorbeeld hiervan zijn de gekalligrafferde en geïllustreerde haiku (helaas door het glas in de lijst wat minder goed te fotograferen, in werkelijkheid zijn de kleuren van een dergelijk werk een stuk beter dan hieronder te zien valt).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

De bovenstaande werkstukken maken alledrie deel uit van een serie (van resp. 2, 3 en vijf stukken) en zijn vrij klein van formaat.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Alweer is het een behoorlijk lang log geworden met al die foto's, morgen nog een wat korter logje over de beeldentuin "de Schelp" in Oosterhout en daarna rest van het verblijf in Brabant alleen nog de terugreis.

Geen opmerkingen: