dinsdag, augustus 12, 2008

Snackbarverbod.

Nee, dat is niet zoiets als een stadionverbod waarmee mensen die misbruik maken van fastfood geweerd kunnen worden.

Het Voedingscentrum heeft naar aanleiding van een soortgelijke maatregel in Los Angeles een geweldig idee: een verbod op het vestigen van snackbars in de buurt van scholen of in arme wijken.

Op grond van de extra gevoeligheid van kinderen voor verleidingen zou een dergelijk verbod er volgens het centrum zeker moeten komen in de buurt van scholen. Die redenatie kan ik nog enigszins volgen, hoewel ik betwijfel of het veel zal veranderen aan de praktijk dat de schooljeugd het lunchpakket, als dat er al is, voert aan de vogeltjes om zich vervolgens rond te eten aan patat en frikadellen. (Zou het in dat geval trouwens niet handiger zijn om te beginnen met een verbod op de verkoop van snacks door schoolkantines?)

Het argument om ze ook te weren uit arme wijken vind ik echter wat dubieuzer: In L.A. is de gedachte daar achter dat arme mensen vaak dikker zijn omdat ze minder geld kunnen uitgeven aan gezond eten. Een kulargument volgens mij: als die mensen geen geld hebben om gezond eten te kopen hebben ze ook geen geld om regelmatig bij de snackbar hun eten te halen. Voor het bedrag dat je voor een gemiddeld gezin bij de snackbar kwijt bent haal je bij de supermarkt al snel voor 2 dagen gezond eten, of voor nog langer friet, hamburgers, frikadellen enzovoort uit de diepvriesafdeling.

Of zou dat het volgende plan van het Voedingscentrum zijn: een verbod op diepvriesafdelingen in supermarkten in arme wijken?

Bronnen:Nu.nl, Voedingscentrum

Geen opmerkingen: