vrijdag, januari 30, 2009

Het succes van Hamas.

Militair heeft Hamas weinig in te brengen, maar toch lijken hun acties tot enig succes te leiden: Israël raakt momenteel in rap tempo vrienden kwijt.

In Spanje wordt een proces wegens oorlogsmisdaden voorbereidt tegen diverse Israëli's en gisteren liet de Turkse premier Erdogan felle kritiek op het optreden van Israël horen tijdens het Wereld Economisch Forum (wat hem trouwens op een woedeuitbarsting van Peres kwam te staan waarna zijn weerwoord op Peres werd afgebroken waarop hij op zijn beurt woedend werd en de zaal verliet).

Niet bepaald spectaculaire successen voor Hamas zou je kunnen denken. Het geeft echter wel degelijk de indruk aan Hamas dat hun taktiek werkt. Ik ben bang dat het niet gaat helpen en vooral een aanleiding voor Hamas zal zijn door te gaan met Israël pesten door het afvuren van hun veredelde vuurpijlen. Gewoon omdat wel zeker is dat Israël daar uiteindelijk toch weer met grof geschut op zal reageren en dit een goede methode lijkt om Israël uit de boezem van de rest van de wereld los te weken.

Of Israël ooit zal leren wat gematigder te reageren betwijfel ik en een oplossing voor het conflict zie ik dan ook in de verste verte niet. Wat je ook doet; een van de partijen zal daar steun en het eigen gelijk aan ontlenen: veroordeel Israël en Hamas denkt gelijk te krijgen en een voor hen positief resultaat te boeken, veroordeel Hamas en Israël zal zich gesteund voelen en zal geen reden zien zich wat rustiger te gedragen, veroordeel beiden en beiden zullen roepen dat ze dus gelijk hebben want de ander doet het verkeerd.

Gelijk en ongelijk zou eigenlijk geen rol moeten spelen, daarvoor liggen de oorzaken inmiddels al veel te ver in het verleden waardoor daar weinig meer aan te veranderen is, ik neem aan dat de overgrote meerderheid in beide landen/gebieden graag eindelijk eens in vrede zou willen kunnen leven en dat zou nu wel eens hetgeen mogen worden waartegen nieuwe acties afgewogen worden en waarmee men hopelijk ooit een gesprek aangaat.

Geen opmerkingen: