dinsdag, juni 09, 2009

Hypotheekadviseurs negeren de norm.

Volgens een bericht van RTL Z sluit 75% van de hypotheekadviseurs te hoge hypotheken af voor hun klanten. Het zou daarbij gaan om 30% van de huizenkopers.

Die norm werd recent juist aangescherpt: een hypotheek zou niet meer mogen bedragen dan 4,5 maal het jaarinkomen. Uiteraard is het juist in deze tijd een slechte zaak om op deze manier een voorschot te nemen op inkomens stijgingen in de toekomst.

Ik vind het echter wat merkwaardig dat in dit artikel de schuld geheel in de schoenen van de adviseurs wordt geschoven. Adviseurs verstrekken geen hypotheken, dat doen de banken. Die moeten het die adviseurs dus mogelijk maken om klanten aan dergelijke hypotheken te helpen en overschrijden dus net zo goed die norm.

Toch worden zij in het hele artikel niet een keer genoemd, terwijl juist zij als verstrekker volgens mij de eerste verantwoordelijke zijn. Dit gedrag lijkt mij een zeer slechte zaak: het verstrekken van te hoge hypotheken, vooral in Amerika, was nu net de oorzaak van de hele bancaire crisis die uiteindelijk tot de huidige economisch mindere tijden heeft geleid.

Het aangekondigde onderzoek door de AFM naar de hypotheekmarkt komt volgens mij dan ook geen moment te vroeg.

Geen opmerkingen: