dinsdag, augustus 02, 2011

Invalshoek 12: Radio ==>> Nostalgie

Hoe lang liep hij hier nu al rond? Uren waarschijnlijk. Hij moest maar eens op zoek naar een klok, hij was vanmorgen zo snel de deur uitgegaan dat hij helemaal vergeten was zijn horloge om te doen.

Tijd, daar draaide het allemaal om. Tijd die vervloog. Dát had hem er toe aangezet de deur uit te gaan en rond te gaan zwerven. Kilometers moest hij gelopen hebben. Langs zijn geboortehuis. Door het park, langs die sloot en de drukke weg over waar vroeger klaar-overs stonden om te zorgen dat de kinderen veilig op school kwamen. Nu stonden er verkeerslichten.

Hij had de bus genomen om in de wijk te komen waar hij vanaf zijn negende jaar had gewoond. De flats stonden er nog, maar de winkels waren allemaal veranderd. Geen de Gruyter, Jamin of HUS bakker maar een halal-slagerij, een turkse supermarkt en een wasserette. Hij had een poosje op een bankje gezeten en zich de beelden van vroeger voor de geest gehaald, was toen naar zijn oude school gelopen. In een vleugel van de grote scholengemeenschap die er nu stond herkende hij nog een deel van zijn school. De sloot met de brede berm waar ze ’s zomers naar hun transistorradiootjes zaten te luisteren was echter verdwenen onder grote hoeveelheden nieuwbouw.

Die transistorradiootjes. Daardoor had hij vanmorgen de aandrang gevoeld om alles weer eens op te zoeken. Eén van de liedjes die toen uit die radiootjes schalden – als de leraren tenminste niet in de buurt waren om er voor te zorgen dat het volume beperkt bleef – was het eerste dat hij hoorde toen de wekkerradio begon te spelen.

Een droevig verhaal dat hem toen ook al zo had aangegrepen. Patsy: over een meisje dat bij de haven woonden en haar einde vond in de rivier. De melancholie van toen was er weer helemaal geweest en ineens wist hij wat hij vandaag ging doen.

Op een torenklok zag hij dat het al half vier was. Terwijl voor hem de jaren tussen nu en toen vervaagden bleek de dag omgevlogen. Hij moest maar weer eens op huis aan. Misschien een "goud-van-oud" programma opzoeken op de radio of nog wat oude LP’s draaien vanavond. Dat singletje over Patsy moest hij ook nog ergens hebben, eens zien of hij het nog kon vinden.

"Invalshoek" is een schrijfopdracht. Hierbij wordt een woord opgegeven en een tweede woord voor de invalshoek van waaruit het eerste woord benaderd moet worden. De opdracht en linkjes naar andere deelnemers vind je bij Reismeermin

Geen opmerkingen: