zaterdag, juni 09, 2012

En toen...

....kwam alles toch nog goed met de Peije Dei.

Daar leek het toen ik vanmorgen de gordijnen opende niet op. Een volledig grijze lucht waaruit constant regen viel. Harde wind. En dan ook nog een onaangename temperatuur, zeker samen met die wind. Ik kan mij niet herinneren dat er ooit een Peije Dei volledig in het water is gevallen maar dit jaar leek dat dan toch te gaan gebeuren.

Maar even na twaalf uur hield het op met regen. Precies op tijd want de optredens beginnen om 1 uur. En hoewel veel mensen er geen vertrouwen meer in hadden zodat het aanmerkelijk rustiger bleef dan andere jaren: het bleef - op wat verdwaalde spatjes na - de rest van de middag ook droog. Het leek langzaam zelfs iets lichter te worden. Alleen jammer dat de wind wel bleef en dat het daardoor toch wat onaangenaam bleef aanvoelen.

Maar uiteindelijk heb ik toch van een leuke middag vol muziek kunnen genieten, wie vanwege het weer Peije Dei dit keer maar aan zich voorbij liet gaan heeft wat mij betreft een verkeerde keuze gemaakt.

En nu ga ik weer genieten. Van het enige voordeel dat ik ooit aan die voetbalgekte heb kunnen ontdekken. Ik reserveer nooit bij de pizzeria maar eet meestal aan de bar. Een gewoonte die is ontstaan toen ik wat hand en spandiensten verleende in het café van een vriend en we regelmatig van een rustig moment op de zaterdag gebruik moesten maken om snel even te gaan eten. Wanneer dat rustige moment zou zijn was nooit te voorspellen dus reserveren was geen optie. En nu houd ik nog steeds aan die gewoonte vast: gewoonlijk is eten aan de bar voor mij gezelliger dan in mijn eentje aan een tafel zitten.

Maar tijdens zo'n voetbalwedstrijd heb ik keus uit zo ongeveer alle tafels in het restaurant en hoef ik niet bang te zijn om aan die tafel te vereenzamen: de dames hebben dan tijd genoeg voor een praatje aan tafel.

En mocht de nieuwsgierigheid toeslaan en ik toch willen weten hoe het met dat voetbal staat (weinig kans) dan zie ik door het raam vanzelf wel de gekte losbarsten op de Kaden als er gescoord wordt (of er daalt ineens een weldadige rust neer als de verkeerde partij scoort).

Morgen zal ik proberen de foto's van vandaag rechtop te zetten en waar nodig anderszins te fatsoeneren zodat ik nog een logje aan Peije Dei kan wijden. Maar tot dan: Eet smakelijk, dat ga ik nu ook eerst doen.

6 opmerkingen:

annespike.nl zei

Nou ik denk dat het heel duidelijk was! ;-)
Maar goed, zelf schuld!
Op naar de volgende :-)

Fijn dat Peije Dei alsnog zo leuk was.

Ria zei

Al weet ik niet wat Peie Dei inhoud,zo te lezen was het toch leuk.
Als de pizza dan ook zo lekker was had je toch een leuke zaterdag.
groetjes,Ria

Frans54 zei

@ Ria: De pizza was weer prima.

Peije Dei (Peije dag) is vernoemd naar een speelman uit deze omgeving die indertijd wereldberoemd was in Friesland Groningen en Drente. Er staat ook een standbeeld van hem in het centrum van Drachten. 37 jaar geleden begon dit als een dag met door het hele centrum artiesten en groepen waarbij een voorwaarde was dat tenminste één trekharmonica deel uitmaakte van de groep. Tegenwoordig is die eis er niet meer en is het een muziek en cultuur evenement door het hele centrum met 10 podia en een aantal loslopende (of ingeval van de levende standbeelden juist stilstaande)acts. Ik heb alle 37 afleveringen meegemaakt, soms uitgebreid, soms met maar een kort bezoek, maar het was altijd de moeite waard.

Hanny zei

Gelukkig dat Peije Dei toch doorgang kon vinden. De muzikanten zullen het wel koud hebben gehad.
Waarschijnlijk heb jij meer genoten aan je tafeltje dan alle voetbalsupporters bij elkaar.
Van Marwijk en consorten hebben een aardig voetballesje gehad. :-)

Frans54 zei

Inderdaad, vooral de gitaristen hadden het er af en toe best moeilijk mee. Maar daarover morgen waarschijnlijk meer.

En op de terugweg van de pizzeria had ik net de tussenstand gehoord, ik vond het al zo stil blijven. Ik was bijna in zingen uitgebarsten (van mij kan die gekte niet snel genoeg voorbij zijn) maar het luidkeels uiten van een tekst als "zij gaan naar huis terug...zij gaan naar huis terug..."leek me mogelijkerwijs wat ongezonde effecten op mijn gezondheid te kunnen hebben. ;)

gewoonanneke.wordpress.com zei

Had even gegoogled op Peije Dei en zag dat het in Drachten was. Daar ben ik regelmatig geweest op vakantie en familiebezoek, ben niet voor niets 50% Fries haha. Leuke stad, ja het weer zat niet mee vandaag. Mijn zoon had ook sportdag en daar waaide ook gewoon de spellen weg, dat is jammer dan.