vrijdag, juni 08, 2012

Helderziende.

Het moet bijna wel een geval van helderziendheid geweest zijn dat de architect die wat bankgebouwen in Spanje ontwierp dreef tot zijn ontwerp.

Hoe anders valt te verklaren dat de gebouwen van Bankia nog meer uit het lood staan dan de toren van Pisa en daarmee voortdurend op omvallen lijken te staan. Wat de gebouwen prima doet passen bij de huidige toestand van die bank.

Eén probleem: ik geloof niet in helderziendheid. In ieder geval niet in de betekenis van de toekomst kunnen voorspellen (wat iets anders is dan een educated guess zoals b.v. de weersverwachting).

Bij kunnen vertellen wat ergens in het verleden gebeurd is of wat iemands huidige toestand is kan ik me vaag nog iets voorstellen. Dat is al gebeurd en zou dus, hoe onwaarschijnlijk ook, sporen kunnen hebben nagelaten die door iemand die daar gevoelig voor is opgevangen kunnen worden.

De toekomst moet echter nog plaatsvinden dus zijn er geen sporen. Bovendien staat het mij ernstig tegen dat de toekomst al vast zou liggen, wat nodig zou zijn om hem accuraat te kunnen voorspellen, en dat al mijn handelingen dus al voordat ik zelf een beslissing heb genomen vast staan. Immers: als ik nu iets anders doe veranderd de hele toekomst, niet alleen van mij maar van iedereen. Hetzelfde effect als dat bekende voorbeeld van die vleugelslag van een vlinder aan de ene kant van de wereld die aan de andere kant een storm veroorzaakt.

Daarmee zou iedere autonomiteit mij ontnomen zijn, hoezeer ik ook denk zelf te beslissen: het stond allemaal al vast. En dat wens ik absoluut niet te accepteren.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Helderziendheid, tja of het bestaat, ik weet het niet of eigenlijk denk ik dat het wel bestaat.
Of het helderziendheid is of hoe je het wil noemen weet ik niet.
Maar ik heb regelmatig dat ik dingen gewoon weet die nog gaan gebeuren.
Een voorbeeld. Ik kreeg nog van iemand geld. Ik moest nog boodschappen gaan doen en dacht ik moet eerst even gaan pinnen. Toen dacht ik nee dat hoef ik niet te doen want straks loop ik op het winkelcentrum en dan kom ik die kennis tegen en dan geeft ze me dat geld.
Ik ging op pad zonder te pinnen en het gebeurde precies zoals ik gedacht had.
Weet jij wat dit is, dan weet ik het ook. Heb geen idee. Maar heb of ik moet zeggen meer had (lijkt een beetje minder momenteel) vaak van dit soort dingen. Ben er een tijdje bang van geweest maar nu neem ik het maar zoals het komt. Verklaren kan ik het ook niet.
Mijn oude moeder zegt altijd (een oude volkswijsheid) Dat komt omdat je met de helm op geboren ben. Die mensen hebben speciale eigenschappen. Geen flauw idee of dit ooit wetenschappelijk onderzocht is haha. Maar goed ben zelf echt een heel nuchter mens hoor en geen zweverig type en toch.........

Frans54 zei

Ook bij een mentale link, zelfs op afstand met iemand die je kent kan ik me nog wel iets voorstellen, dat blijft voor mij iets anders dan de toekomst voorspellen/voorzien, lijkt mij ook een kwestie van op een of andere, voor mij onverklaarbare manier, sporen van iets bestaands of iets wat al gebeurd is waarnemen. In jouw geval kan ik me b.v. voorstellen dat de ander net dacht "ik moet dat toch een keer terugbetalen" o.i.d. en dat je dat op de een of andere manier op ving.

Heb dat zelf ook ooit meegemaakt met een vriendin in Zeeland (ik woon in Friesland) die ik normaal alleen 's avonds belde. Op een dag had ik 's morgens ineens het idee dat ik moest bellen en dat vanaf mijn werk ook diverse keren geprobeerd tot ik haar zus aan de telefoon kreeg die vertelde dat ze die morgen in het ziekenhuis was opgenomen.

Met het mogelijk bestaan van telepathie of waarnmeing op afstand heb ik dan ook veel minder problemen dan met geloven in helderziendheid en een dus al vaststaande toekomst.

gewoonanneke.wordpress.com zei

Ja dat ben ik wel met je eens, zo zie ik het ook ongeveer, anders kan ik het ook niet verklaren.
Geloof ook niet dat iedereen zijn toekosmt al vast staat.