zaterdag, september 15, 2012

Vuurtje?

Een paar weken terug was hier een optocht van brandweervoertuigen. Toen voor een feestje van de brandweer. Vanmiddag dacht ik even dat ze weer een feestje hadden: er klonken weer een heleboel sirenes van brandweervoertuigen. Echter gemengd met een hoop politie en ambulance.
Zou ik misschien in het lokale sufferdje een bericht over een evenement gemist hebben, of waren de hulpdiensten al vast in actie gekomen tegen wat de nieuwe regering ongetwijfeld van plan gaat zijn? Een korte wandeling de tuin in leerde anders: ergens, zo te zien redelijk bij mij in de buurt, stegen dikke zwarte rookwolken op en de sirenes leken zich allemaal die kant op te bewegen.


Reden om de camera te pakken eens eens even te gaan kijken wat er aan de hand was. Het bleek iets verder weg dan ik gedacht had maar uiteindelijk bereikte ik toch het punt waar een grote toeloop van mensen en hulpverleners verraadden dat er iets aan de hand was.
Op de Zuiderdwarsvaart stond al jaren een pand leeg waarin ooit een showroom en een benzinestation gevestigd waren. Later hebben er nog diverse bedrijven in gezeten, maar nadat ook het benzinestation vertrokken was veranderde het al snel in een aan vernielingen onderhevige bouwval.

Ruiten werden geleidelijk allemaal gesloopt en zwervers vonder er een droog plekje terwijl de jeugd zich er af en toe ook vermaakte. Vooral met het stoken van fikkies en het verder slopen van alles wat los en vast zat.De omwonenden waren dan ook al lang niet meer blij met deze ontsierende bouwval in hun midden, maar naar verluidt vond de eigenaar de kosten van sloop te hoog en liet hij het dus maar zo. Dus bleef het steeds verder in verval rakende gebouw de omgeving ontsieren.


Hekken werden geplaatst, struikgewas verwilderde en het bleef een speelplaats voor baldadigheid. Dat het gebouw het nog zo lang vol heeft gehouden mag dan ook een wonder heten. Vandaag was het echter dus eindelijk echt mis gegaan en nu sloegen de vlammen er aan alle kanten uit. Het deel dat vroeger de showroom was was al grotendeels ingestort en uit de andere delen stegen ook al zwarte rookwolken op.
De brandweer deed er weinig aan: waar de vlammen hoger oplaaiden werd eens wat water gespoten, maar het gedeelte dat nog overeind stond werd niet eens echt nat gehouden. Kennelijk had men besloten het geheel gecontroleerd uit te laten branden. Uiteindelijk sloegen ook bij het resterende deel de vlammen uit het dak. Tijd om de hoogwerker, die al een tijdje klaar stond, in actie te brengen en een poging te gaan doen het vuur definitief onder controle te krijgen.Daarvoor was zo te zien wel het hele brandweerkorps van Drachten uitgerukt: ik telde 4 blusvoertuigen, de hoogwerker, de wagen van de OVD, een manschappenwagen, een materiaalwagen en later nog twee wagens (een met materiaal en een met manschappen en perslucht flessen) die kennelijk van elders aangevoerd werden.Ook de politie was in grote getale aanwezig en hield alle wegen die naar dit toch wel belangrijke knooppunt in twee doorgaande wegen voerden afgesloten terwijl de hele omgeving met linten was afgezet om nieuwsgierigen op een afstand te houden.En ook de pers kwam massaal opdagen en mocht uiteraard(?) wel voorbij de afzetting komen om te proberen wat fraaie plaatjes van het spektakel te schieten. Volgens mij waren ze echter veel te laat voor de meest spectaculaire beelden, ze kwamen lang na mij aan en ook ik had het instorten van het showroomdeel al gemist.
8 opmerkingen:

annespike.nl zei

Goed heftig zo te zien...
Toch he? Ook de pers heeft geweldige foto's! Kijk maar op waldnet of hvnieuws... :-)

Henk van S tot S zei

Nou dacht ik toch heel even waarom is dat zooitje niet een paar jaar eerder afgebrand.
En gelukkig dankzij het puike wegennet van Drachten geen verkeershinder ;-)
Kop op internetnieuws was verkeer vast door brand

Frans54 zei

@Henk: Tja, ze willen heel Drachten zo ongeveer tot 30 km zone maken zodat zoveel mogelijk verkeer buiten het centrum en de wijken blijft. Als dan twee van de wegen rondom geblokkeerd zijn wil het wel vast lopen, alles moest nu via de Raai of helemaal de andere kant langs over de Hogeweg.

Anoniem zei

Zo, dat is een flinke fik zeg!!! Maar het heeft jou wel een paar erg mooie foto's opgeleverd.
En wat een donkere rookwolken zeg ....

Frans54 zei

Die zwarte rook kwam waarschijnlijk van de dakbedekking, het was één groot plat dak, dus een flinke oppervlakte teer/bitumen

Truus zei

Het heeft je wel een fraaie reportage opgeleverd. :-)
Ik heb het niet zo op dit soort branden. Geef mij maar een ander soort vuur. ;-)

♫ Mel☺dy ♫ zei

Ondanks de nare kant van dit hele verhaal heb je er wel hele beeldende foto's van gemaakt.. en mooi dast het in mijn thema paste ;-)

gewoonanneke zei

Heb van dichtbij in de buurt ook twee grote branden meegemaakt het is ook best angstig maar ook heel fascinerend. Bij een brand (een grote houtfabriek op 200 meter afstand) was ik er eerder dan de brandweer en die wilden heel graag mijn foto's toen hebben. Dat was wel leuk. Heb ze alleen nooit meer teruggezien (nog voor het digi tijdperk)