donderdag, maart 10, 2005

Durf donor zijn!


Zoals de meesten wel gelezen zullen hebben is er wat betreft de donorregistratie uiteindelijk niets veranderd. De motie voor een “ja-tenzij”-regeling van Agnes Kant werd uiteindelijk weggestemd.

Uit de discussies op diverse logs bleek dat er mensen zijn die problemen hebben met de mogelijkheid dat iemand die het niet wil maar te lui of vergeetachtig is om dat te registreren onbedoeld donor wordt.

Ik kan me daar wat bij voorstellen, en daardoor ook enig begrip hebben voor het verwerpen van deze motie. Maar had men dan niet eens aan alternatieven kunnen denken? Om ervoor te zorgen dat de keuze van zoveel mogelijk mensen bekend is. Zoals bijvoorbeeld het idee om invullen van de donorverklaring bij aanvraag rijbewijs, paspoort e.d. verplicht te stellen.

Het staat dan iedereen vrij om nee te zeggen. Maar de keuze is dan in ieder geval van iedereen bekend. Iedereen moet gezien de identificatieplicht regelmatig een dergelijk papier halen zodat men ook regelmatig kan nadenken of de eerdere keuze nog steeds de juiste is.
(heeft de ID-plicht misschien toch nog een positief kantje)

Verbal Jam kwam nu op het idee om als weblogs onze keuze te laten blijken, in de hoop zoveel mogelijk mensen over te halen hun keuze te registreren. Ik sluit me van harte bij dit initiatief aan.En zoals Verbal Jam ook al zegt: welke keuze je maakt is niet belangrijk. Maar maak wel een keuze! Misschien dat er dan binnenkort niet langer jaarlijks 200 mensen overlijden terwijl ze wachten op een transplantatie.

NB: Folder en formulier staan ook bij veel apotheken, huisartsen etc. in het folderrek. Halen dus en maak Uw keuze bekend!

15 opmerkingen:

Lennard zei

Die heb ik ook.

Maar ik durf te wedden dat er veel zijn die dat ding nog nooit hebben gezien.

Frans54 zei

Dat is dus een van de dingen die een dergelijke actie kan bewerkstelligen: meer bekendheid. En misschien kunnen we een maatschappelijke discussie op gang helpen die de heren/dames in Den Haag eindelijk eens doet beseffen dat als een idee het niet haalt het misschien slim is om eens naar alternatieven te kijken.

hansplugin zei

ik hen er ook al jaren 1

enne 13 juni gebak bij Frans55

Dolbee zei

Een identiteitsbewijs is vijf jaar geldig, dus binnen die tijd zou je makkelijk van gedachten kunnen veranderen. Lijkt me geen goed plan.

Frans54 zei

@Dolbee: Niemand houd je tegen om tussentijds je keuze aan te passen. De huidige methode waarbij 8 miljoen mensen er niet toe komen ooit een keuze te maken of verzuimen die bekend te maken vind ik nog een stukje minder.

Die 8 miljoen mensen leggen daarmee wel een zware last op de schouders van hun nabestaanden. Lopen bovendien het risico dat nabestaanden iets anders beslissen dan zij zelf gedaan zouden hebben. Is dat dan wel een goed plan?

Frans54 zei

Als dit zo blijft ga ik toch eens heel serieus aan Haloscan als reageergeval denken. Bijna een uur proberen om een reactie geplaatst te krijgen is NIET leuk meer. Wacht het nog even af, ben laatste week van maart met vakantietje, daarna maar eens zien of het nog zo is en eventueel overstappen.

Eric zei

Ik heb vorig jaar in de LC via een ingezonden stuk de vraag opgeworpen of het wel ethisch verantwoord is zoveel geld te spenderen aan transplataties. Begrijp mij niet verkeerd: het ging mij er alleen om of een leven in het westen meer waard is dan in bijvoorbeeld Afrika. Want let wel: met het geld waarmee we hier een mens redden kunnen er daar tientallen gered worden.

Het is een heikele kwestie want ik begrijp ook wel dat je de mensen hier niet verantwoordelijk kunt houden voor de ellende daar. En ook nog: ik heb zelf net ook min of meer een comsmetische ingreep ondergaan die funtioneel wellicht niet nodig was geweest.

Ik blijf twijfelen: wat als ik een vrouw heb die een nier nodig heeft en ik kan haar met een van mij helpen. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat ik dat dan niet zou doen. En toch... ergens... blijft het knagen :-(

Paulie zei

Hoi Frans, vind het van de ene kant jammer dat het is afgewezen, ik draag al jaren een codicil en mijn familie ook, werkende in de gezondheidszorg weten we als geen ander dat het broodnodig is om te doneren! Tuurlijk is het eng om te tekenen maar als je er niet meer bent....waardigheid van doodgaan en het afscheid nemen heeft te maken met de mens inside de rest is maar omhulsel en dat mogen ze van me hebben alles!

Verbal Jam zei

Inmiddels heeft onze geweldige tekenaar Menno Kooistra een kek logo gemaakt dat je op je site kunt zetten als je een codicil hebt. Je vindt het hier in de linkerkolom:
http://verbaljam.nl/index.php?itemid=2087

PS: vanwege de serverperikelen vandaag kan het zijn dat je alleen nog een vrijwel blanco pagina krijgt. Dat komt doordat nog niet alle DNS-servers op de hoogte zijn van het nieuwe adres. In dat geval moet je even naar beneden scrollen op de hoofdpagina van Verbal Jam.

babbel zei

heheh, de commentdinges werkt.
Goed plan om in logland de donormotivatie op te porren.

Zou toch zonde zijn van je mooie lijf om weg te branden of te rotten, terwijl een ander met bv jouw hart of nieren uit dansen kan gaan. Om het maar eens lomp te beschrijven.
Laat een ander genieten van waar jij van genoot, een heerlijk lijf met allemaal leuke orgaantjes.

Frans54 zei

@VJ: met dank aan de tekenaar logo gelijk in de sidebar geplaatst (en gelijk even een andere verandering doorgevoerd). Had vandaag inderdaad af en toe moeite om op VJ te komen. Lijkt nu wel weer helemaal goed te gaan.

babbel zei

je nedstatje heeft al buitenlands bezoek gehad..zeker de ef bie ei

Frans54 zei

Ik heb liever een Paasei dan een ef bie ei. Maar ik heb nog geen bezoek gehad van Paasei-land :-)

Lennard zei

Joepie, ik weer reageren!

...ehm.

Ik weet het niet meer :-(

Frans54 zei

Het blijft lastig. Ik denk dat je even wilden melden dat je codicil-logo ook op je log had gezet?