zondag, mei 01, 2005

Shanghai; MotoGP 3: Wet, wet, wet

Na een race met droog weer en een race met dreigende regen en wat verdwaalde spatjes bleek bij de start dat we ons nu op konden maken voor een natte race. Op dit splinternieuwe circuit met een aantal ongewone features (o.a. een rechterbocht die ongeveer 300 graden doorloopt gevolgd door een scherpe knik naar links en het langste rechte stuk van alle circuits gevolgd door een zeer scherpe bocht naar rechts) leek dit een bijzondere race te voorspellen.

In de training bereikte Rossi slechts de zesde startplaats terwijl Gibernau, door de meesten toch nog steeds als zijn grootste concurrent gezien, op poleposition stond. Jurgen van der Goorbergh, die als vervanger ingezet werd door Honda na een jarenlange afwezigheid in de MotoGP-klasse, had zich als 19e gekwalificeerd, maar was ’s morgens in de natte warm-up training buitengewoon snel geweest.

Ondanks het buitengewoon natte wegdek, dat de BBC commentator de opmerking ontlokte "ik hoop dat ze een vaarbewijs hebben, ze zien er uit als jetski’s” bleef het aantal valpartijen beperkt. Toch bleef de snelheid bijzonder hoog. Werd droog getraind net onder de 2 minuten, op het nat was de rondetijd ongeveer 2.15 terwijl Jacques de snelste ronde reed in 2.14.1.

Na de start nam eerst Roberts de leiding maar in ronde vijf werd hij gepasseerd door Rossi die al snel een voorsprong van 5,5 a 6 seconden opbouwde. Ondertussen was van der Goorbergh na een prima start in ronde 6 opgeklommen naar de 6e plaats, waar hij in een zwaar gevecht om de 6e plaats verwikkeld raakte met Jacques (ook al een invaller, in zijn geval bij Kawasaki), Melandri en Hopkins.

Jacques ging steeds beter rijden en haalde uiteindelijk Biaggi en in ronde 15 ook Gibernau in en kwam daarmee op plaats 2 terecht. Van der Goorbergh moest het na een rondenlang gevecht om plaats 5 afleggen tegen Melandri die vervolgens vleugels leek te krijgen en ook Biaggi achterhaalde. In de laatste ronde ging hij zelfs zijn teamgenoot Gibernau nog voorbij om als 3e te finishen.

Van der Goorbergh sloot de race af als 6e. Niet slechts als je bedenkt dat hij de laatste jaren deel nam in de supersport-klasse, waarin met nagenoeg straatmotoren wordt geraced op gewone banden.

In de stand om het kampioenschap vergroot Rossi zijn voorsprong en staat nu op 70 punten gevolgd door Melandri (45), Barros (43) en Biaggi. Gibernau volgt nog steeds op plaats 5 met 33 punten.