zondag, juli 31, 2005

Moto-GP Sachsenring: spektakel in laatste ronde.

Op het kortste circuit waarop de Moto-GP uitgevochten wordt wist Rossi niet de poleposition te veroveren. Rossi geeft onomwonden toe dat hij een hekel heeft aan dit korte, bochtige en hobbelige baantje en om zijn woorden te onderstrepen viel hij tijdens de training, wat overigens pas zijn tweede val van dit seizoen was. Nick Haydon veroverde de poleposition en Rossi kwam niet verder dan de vierde plaats.

Na de start ging het direct in bocht 1 al mis en vielen 2 van de drie Kawasaki's en de Proton uit toen Byrne, Hoffman en Jacque ten val kwamen. Er ontstond een kopgroep bestaande uit Haydon, Rossi, Barros, Gibernau en in eerste instantie Capirossi. In ronde drie kwam Bayliss ten val maar echt mis ging het in ronde zeven toen Hopkins ten val kwam. Hopkins werd door een highsider de lucht in geslingerd en landde van 2-3 meter hoogte plat op zijn, gelukkig van een backprotector voorziene, rug. Rijder en motor bleven op het circuit liggen wat aanleiding was voor een rode vlag om de race te stoppen. Gelukkig lijken de verwondingen van Hopkins mee te vallen; na enkele minuten kon hij zelf zijn helm afzetten en even later zat hij weer recht op. Vermoedelijk is hij door de harde landing vooral even de lucht kwijt geweest.

Na de herstart voor een race over 25 ronden liepen Haydon, Rossi, Gibernau en Barros direct weer weg van de rest van het veld. Later kregen ze nog gezelschap van Biaggi terwijl het er lang op leek dat ook Nakano weer aansluiting zou vinden. Ondertussen passeerde eerst Rossi Haydon om vervolgens zelf door Gibernau gepasseerd te worden en in ronde 14 zelfs weer Haydon aan zich voorbij te zien komen.

In ronde 19 besloot Rossi de zaken weer recht te zetten en passeerde hij Haydon opnieuw en voerde de druk op Gibernau op. Ook achter de kopgroep vonden, hoewel er weinig onderling gepasseerd werd, nog enkele leuke gevechten plaats. In ronde 23 zag Biaggi kans aan Barros voorbij te komen en zo de vierde plaats voor zich op te eisen.

Voorin bleef het echter spannend: Rossi zette Gibernau stevig onder druk, maar deze wist alle aanvallen te weerstaan (hoewel hij soms wel de hele breedte van de baan nodig had om Rossi achter zich te houden).
In de laatste ronde bleek de druk echter kennelijk toch te veel: in bocht 1 verremde Gibernau zich iets waardoor Rossi eindelijk het gaatje kreeg dat hij zocht. Gibernau moest hierna oppassen dat niet ook Haydon hem nog voorbij stak terwijl Rossi in de laatste ronde alles uit de kast haalde om zijn superioriteit te showen en op die manier nog met een ruime voorsprong als eerste werd afgevlagd. De nummers 2 en 3 in het kampioenschap Melandri en Edwards eindigden deze keer slechts op plaats 7 en 8.

Rossi heeft nu 236 punten. De strijd om de tweede plaats is duidelijk spannender: Melandri 116, Gibernau 115, Edwards 114 en Biaggi 113 punten.

Overigens bleek deze wedstrijd één van de weinige die door Studio Sport in zijn geheel wordt uitgezonden. Later vanmiddag wordt ook de 250cc klasse nog uitgezonden. Overigens heb ik in verband met het betere commentaar toch maar naar de uitzending via de BBC gekeken.

Geen opmerkingen: