dinsdag, augustus 30, 2005

Leuker kunnen we het niet maken.

Makkelijker trouwens ook niet. Of alleen voor zich zelf.

In Amsterdam was het een hele stoeipartij om electronische aangifte te doen. Eerst moest Adobe gedownloaad. En met een redelijk bejaarde PC bleek dat (inclusief de "essential updates" meer dan een uur te kosten. Vervolgens het aangiftebiljet downloaden: werkt dus niet. Belastingtelefoon bellen: "Oh dat gaat soms mis, dan opent hij het formulier direct en wil het tegelijkertijd downloaden en dan loopt het vast: Als U rechts klikt en dan kiest voor "doel opslaan als" gsat het wel goed". Op zich snel en goed advies, maar toen we het formulier eindelijk hadden waren we weer een uur verder.

Vervolgens blijkt het een formulier van ca 8,7 Mb te zijn waar de bejaarde PC de nodige problemen mee had zodat na iedere vraag 1 tot 3 minuten gewacht mocht worden tot de pagina was bijgewerkt. Degene die ik hielp had alle gegevens al keurig bij elkaar maar door al dit gedoe duurde het invullen van een formulier, wat vroeger met pen en papier een kwartier tot hooguit een half uur kostte, nu bijna vijf uur.

En daarbij blijf ik van mening dat het niet echt handig werkt: bij een papieren formulier kan je veel makkelijker eerst de vragen langslopen, alle gegevens erbij zoeken (ze stellen ieder jaar wel ergens een nieuwe of uitgebreidere vraag over) en bovendien kan ik bij een papieren formulier veel makkelijker het overzicht bewaren en af en toe even terug bladeren.

Verder vindt ik het vreemd dat je een aantal dingen zelf uit moet rekenen die uit de eerder ingevoerde gegevens moeten worden berekend en die dus volgens mij simpel in de programmatuur kunnen worden opgenomen (ondermeer het berekenen of je wel of niet voor de verhoging van 65% over een deel van de ziektekosten in aanmerking komt, de drempel voor de ziektekosten, de aanvullende kinderkorting e.d.)

Het zal volgens de Belastingdienst vast aan ons liggen (moeten we maar gewoon ieder jaar een verse computer aanschaffen, en als we zo graag overzicht willen het formulier gewoon eerst even afdrukken) maar het "makkelijker" is wat mij betreft ver te zoeken.

Geen opmerkingen: