maandag, september 12, 2005

Paspoortaffaire.

Het wil nog niet zo vlotten met de nieuwe, van biometrische kenmerken voorziene, reisdocumenten.

Het blijkt vrijwel onmogelijk van kinderen tot zes jaar vingerafdrukken op te nemen. Ook bij ouderen boven de zestig jaar levert dit problemen op omdat de kwaliteit van de afdruk afneemt. Tevens waren er problemen met het maken van gelaatsscans van kinderen: ze wilden niet lang genoeg stil blijven zitten voor de foto. Bovendien blijkt het uiterlijk van jonge kinderen zo snel te veranderen dat al na een paar maanden de gelijkenis ver te zoeken is.

Medewerkers van de zes aan een test meewerkende gemeentes klaagden: van de ambtenaren wordt verwacht dat ze vakfotografen zijn.

Ook technisch vallen er nog wel wat problemen op te lossen. Bij veelvuldig gebruik van testdocumenten op de luchthaven Schiphol bleken op de plaats waar de chip zit haarscheurtjes te ontstaan. Vooral de identiteitskaarten vertoonden bovendien krommingen.

De zes test gementen gaven in een half jaar tijd ongeveer 14.500 testdocumenten uit. Kosten hiervan ruim € 3,4 miljoen.

De gebreken moeten verholpen zijn voordat Nederland het reisdocument met biometrische kenmerken invoert. Minister Pechtold liet eerder weten dat de invoering uiterlijk eind augustus volgend jaar zou moeten plaatsvinden. De EU heeft bepaald dat de gelaatsscan op dat moment in de documenten van de lidstaten moet zijn opgenomen. Overigens noemt Pechtold het een fabel dat de nieuwe documenten er komen onder druk van de Verenigde Staten.

Als ik zo lees wat er nog aan problemen is vraag ik me af of die datum wel haalbaar is.

Trouwens wel eigenaardig: om de een of andere reden heb ik steeds het idee dit allemaal al eens eerder meegemaakt te hebben.

BRON

Geen opmerkingen: