vrijdag, september 30, 2005

Raar maar waar.

Er blijken toch nog mensen te zijn die DVD-tje JPB-tje geloven met zijn ingestudeerde verhalen en op zijn gezicht vastgeroeste glimlach. De afgelopen week steeg het aantal mensen dat hoge verwachtingen van hem heeft van 18 naar 26%. Hij is daarmee wel het hoogst scorende lid van de ministersploeg want hoewel er meer mensen zijn die in sprookjes geloven en daarom hoge verwachtingen hebben van een aantal ministers geeft 40% aan van geen enkele minister hoge verwachtingen te hebben.

Aan de andere kant is het aantal mensen met lage verwachtingen bij geen enkele minister lager dan 41% terwijl de lijst wordt aangevoerd door Donner (61%), Remkes (61%) en Balkenende (56%). En maar 5% van de ondervraagden heeft van geen enkele minister lage verwachtingen.

Als naar een voorkeur voor een regeringscoalitie wordt gevraagd scoort de huidige coalitie slechts een magere 13%. Een coalitie van PvdA+SP+GroenLinks scoort met 29% ruim twee keer zo hoog. Toch verwacht 66% dat deze ploeg de rit wel uit zal zitten.

Als ik de cijfers van Peil.nl voor correct aanneem is de kans dat ze ons daarna nog langer met hun aanwezigheid "verblijden" niet bijster groot. Zonder PvdA lijkt het onmogelijk op basis van de huidige enquete resultaten een coalitie te vormen die een meerderheid achter zich heeft. De PvdA+SP+Groenlinks combinatie kan naar het zich laat aanzien momenteel 75 zetels verwachten.

Van mij mogen er eind januari (als iedereen zijn nieuwe loonstrook, energienota, zorgpremie etc kent) gelijk verkiezingen komen. Maar ik vrees dat de pessimisten die denken dat ze de rit uitzitten toch gelijk krijgen: gezien de inmiddels overleefde schandalen is er een vast punt in de ruimte nodig om de hefboom die ze wipt genoeg kracht te geven.

Geen opmerkingen: