zaterdag, oktober 22, 2005

Mag het licht uit?

Als je een nachtelijke satellietfoto van de wereld bekijkt springt Nederland eruit als één enorme gloeilamp. Steden, huizen, wegen, verkeer, tuinbouwgebieden (vooral glastuinbouw); overal komt licht vandaan.

Dat heeft veel gevolgen en weinig daarvan zijn goed. Veel mensen die in het buitenland met vakantie zijn geweest buiten de grote steden zullen zich herinneren hoe mooi de sterrenhemel daar was. In Nederland is die sterrenhemel bijna nergens meer in al zijn pracht te zien.

Natuurlijk is het voor de veiligheid van belang dat we kunnen zien waar we heen gaan, wat er gebeurd, wie er bij ons in de buurt is. Maar de hoeveelheid licht die we daarvoor gebruiken is vaak rijkelijk overdreven. Om te zorgen dat mensen zich 's nachts veilig voelen op straat hoef je niet zoveel licht te gebruiken dat omwonenden midden in de nacht bij het licht van de straatlantaarns binnenshuis de krant kunnen lezen. Om te zorgen dat het verkeer op de weg blijft hoeft die niet als een voetbalstadion verlicht te worden.

Om planten sneller te laten groeien hoef je niet de hele omgeving te verlichten. Tegenwoordig moeten kassen wettelijk zijdelings afgeschermd worden maar nog niet overal gebeurd dat ook en naar boven toe stralen ze nog steeds enorme hoeveelheden licht uit dat geen enkel nut heeft en alleen maar storend is.

Storend ook voor de natuur. Zangvogels beginnen midden in de nacht te zingen. Het bioritme van dieren raakt van slag zodat ze eerder of later paren, nesten bouwen, de trek beginnen enzovoort. Insecten draaien de hele nacht rondjes rond één van de vele lichtbronnen.

Dit soort desoriëntatie en de verstoring van het bioritme is waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van het teruglopen in aantal van vele diersoorten. Ook mensen kunnen door de hoge lichtintensiteit de klok rond danig van slag raken.

Daarom is de aktie "Laat het donker donker" gestart. Op de site (de link zit verstopt in het onderstaande logo) vind je informatie over aktiviteiten in de "Nacht van de Nacht" op zaterdag 29 oktober en een grote hoeveelheid informatie over oorzaken en gevolgen van lichtvervuiling en wat er aan te doen is. En er wat aan doen kan ook op kleine schaal!

Geen opmerkingen: