maandag, oktober 17, 2005

Op de kop.

Geregeld laait de discussie over de hoofddoekjes van Islamitische vrouwen weer op. Gewoonlijk gaat het er dan om dat men deze wil verbieden.

Zo niet bij het Islamitisch College Amsterdam(ICA): daar werd een solliciterende moslima afgewezen omdat zij géén hoofddoek droeg. Dit wordt nu door haar aangevochten bij de commissie gelijke behandeling.

Dit is eens wat anders dan ze tot nu toe gewend zijn bij de commissie gelijke behandeling. Maar wat het echt de wereld op zijn kop maakt is de redenatie van het ICA. De school beroept zich op de statuten waarin staat dat de school de regels van de koran en de soenna volgt en over deze regels, inclusief de regel dat vrouwen het hoofd dienen te bedekken, is geen discussie mogelijk volgens het schoolbestuur.

En dan komt de vreemdste wending: niet islamitische leraren kunnen volgens de statuten ontheffing krijgen van de verplichtingen. Reden voor het schoolbestuur om te stellen dat de sollicitante gewoon bij ze aan het werk zou kunnen: moet ze gewoon even verklaren dat ze geen moslima is.

En bij het lezen van die redenatie viel mij de b** even open.

Geen opmerkingen: