zaterdag, november 05, 2005

Onuitvoerbaar?

Een motie die in de kamer alleen door CDA en VVD niet werd gesteund wordt door het kabinet niet uitgevoerd. Dat is althans volgens ingewijden de strekking van een brief die staatssecretaris Wijn (Financiën) maandag aan de kamer zal zenden.

De motie had tot doel mensen met een zodanig laag inkomen dat ze niet profiteerden van de (deels als compensatie voor de hogere zorgkosten bedoelde) verhogingen van de diverse heffingskortingen hierin te compenseren. De motie van PvdA'er Crone zou er voor zorgen dat deze mensen het deel waarvan ze geen gebruik konden maken alsnog kregen via een hogere zorgtoeslag.

Al tijdens het debat verkondigde Wijn dat de motie onuitvoerbaar was: "Als de belastingdienst iets niet kan, dan kan het niet". Ik zit nu te twijfelen of dhr. Wijn nu een te hoge pet op heeft van de belastingdienst door te denken dat wat deze niet kan onuitvoerbaar is, of juist te min over de belastingdienst denkt door te snel aan te nemen dat iets voor deze onuitvoerbaar is.

Overigens geeft ook de PvdA'er Crone blijk van weinig kennis van zaken. Volgens hem heeft VVD minister Zalm er principiële bezwaren tegen dat de fiscus geld uit gaat keren aan belastingplichtigen. Zeker nog nooit gehoord van teruggaaf heffingskorting, zorgtoeslag of huurtoeslag.

Geen opmerkingen: