donderdag, november 03, 2005

Zeuren? Dat doe je thuis maar.

Een Duitse computerfirma uit Leipzig heeft zijn personeel op straffe van ontslag verboden te zeuren. Wie met zijn verkeerde been uit bed stapt blijft maar thuis, maar als dat excuus te vaak gebruikt wordt riskeer je ook weer ontslag.

Het verbod op zeuren werd ingesteld nadat een werkneemster weigerde de volgens de filosofie van het bedrijf verplichte glimlach te vertonen. Ze klaagde zoveel dat collega's weer klaagden over haar geklaag. "Nu het zwart-op-wit staat denken onze werknemers ook veel positiever" aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Het lijkt me inderdaad prettig werken in een bedrijf waar iedereen altijd een goed humeur heeft. Maar of dat ook geldt voor een bedrijf waar iedereen verplicht een goed humeur voorwendt? En wat als de computer weer eens je met veel moeite getypte verslag spoorloos laat verdwijnen, of de kopieermachine van alles uitspuugt behalve de copie die jij wilt hebben? Dat worden volgens mij een heleboel korte lontjes die met moeite tot sluitingstijd onder controle worden gehouden.

Het lijkt mij beslist niet goed voor de huiselijke vrede. En hoe zit het eigenlijk met de vrijheid van meningsuiting?

Geen opmerkingen: