donderdag, januari 26, 2006

Biologische groente niet gezonder?

Dat is de conclusie die de kop van een artikel van RTL.nl suggereert naar aanleiding van een onderzoek van de Consumentenbond.

Uit dat onderzoek bleek dat bij vergelijking van 15 soorten biologisch geteelde groentes met normaal geteelde groentes nauwelijks verschillen waren te constateren in de hoeveelheid vitamines, vezels en mineralen. Nu is dat ook niet iets waarop biologische boeren zich beroepen, het is aangezien het dezelfde planten betreft ook niet te verwachten en dus vind ik het wat dit betreft een weinig zinvol onderzoek en een volkomen foute kop.

Want uit verder onderzoek bleek wel dat gewoon geteelde groenten meer (resten van) bestrijdingsmiddelen bevatten. Dat lijkt me toch bepaald minder gezond dan het eten van niet bespoten groenten.

Bovendien is de manier waarop biologische producenten met hun produkt omgaan, zonder allerlei geur, kleur en smaakstoffen toe te voegen, zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest te gebruiken, en zonder de dieren louter als produkt te zien in plaats van ook nog als levend wezen, een stuk gezonder voor mijn gemoedsrust.

Geen opmerkingen: