maandag, januari 30, 2006

Prijsstijging.

Ik zit net met enige verbazing naar een aankondiging van Radar te kijken. Straks maar even het programma zelf ervoor zappen. In de aankondiging staat iemand zich vreselijk druk te maken omdat zijn erfpachtcontract, na 75 jaar, afloopt en nu het bedrag voor de nieuwe termijn fors verhoogt wordt. Betaalde hij tot nu toe 50 euro per jaar, dat wordt nu 2500 euro per jaar, wel 50 keer zoveel. Dat leidt dan tot de vraag of de gemeente woningeigenaren als melkkoe beschouwd.

Sorry hoor, maar de situatie is eerder andersom: die mensen hebben jarenlang verduveld goedkoop een stuk grond ter beschikking gehad. Bovendien was op het moment dat ze de woning kochten toch ook bekend dat het erfpachtcontract af zou lopen en konden ze verwachten dat de nieuwe termijn een tegenwoordig marktconform bedrag op zou leveren.

Een stukje bouwgrond in het centrum kost tegenwoordig afhankelijk van de stad en de locatie minimaal 50.000 euro, en dat kan oplopen tot meerdere tonnen. Als ze hetzelfde stukje moesten kopen waren ze veel meer kwijt aan rente over het benodigde bedrag.

Ook als je de loon en prijsontwikkeling sinds 1930 bekijkt vind ik dit een redelijk normale aanpassing. Het is schrikken. Maar het was te verwachten, dus had men dit toen men de woning kocht in het bod kunnen verdisconteren. Als men dat niet heeft gedaan dan is dat niet zo slim, en vind ik niet dat de gemeenschap daar dan maar voor op moet draaien door maar met de hand over het hart te strijken en deze mensen nog langer een veel te lage prijs te laten betalen.

Ik ben benieuwd hoe anderen daar over denken.

Update 21:10: Inmiddels heb ik het programma gezien en blijkt er toch wel iets meer aan de hand. Het blijkt met name te gaan om erfpacht in de gemeente Haarlem. Er was een paar jaar terug een voorstel gedaan om de erfpacht te verhogen naar bedragen in de orde van grootte van € 1300, nu komt de gemeente op basis van een nieuwe waardebepalingsmethode van de grond met bedragen van € 2500 - 3000. De mensen blijken wel rekening gehouden te hebben met die stijging tot € 1300 (ook bij aankoop nagevraagd te hebben hoeveel het nieuwe bedrag globaal zou worden) en worden dus nu met een aanzienlijk hogere stijging geconfronteerd dan waarop zij op basis van informatie van de gemeente meenden te mogen rekenen. Hoewel zo te horen er wel sprake is van een reëele verhouding tussen grondwaarde en erfpacht zijn hier dus verwachtingen gewekt door de gemeente die nu niet bewaarheid worden. In die omstandigheden kan ik toch wat meer begrip opbrengen voor de verontwaardiging van de bewoners.

Geen opmerkingen: