woensdag, februari 01, 2006

Donororganen van Chinese veroordeelden.

Gisteravond besteedde Netwerk aandacht aan een fenomeen dat al langer bestaat (Google voor de aardigheid maar eens op "transplantatie China") maar dat de laatste tijd meer in de publiciteit komt. Na eerdere berichten over handel in organen in landen als India en Pakistan, blijkt het ook mogelijk om in China snel en eenvoudig aan het benodigde donororgaan te komen. Vanuit ondermeer Israël en Engeland worden al "transplantatiereizen" naar China georganiseerd.

Als het nu zo was dat men in China gewoon zo'n goed systeem heeft dat er meer donororganen beschikbaar komen dan er voor de eigen bevolking nodig zijn was er niet veel aan de hand. De organen zijn echter afkomstig van ter dood veroordeelden. Het feit dat na het kenbaar maken van de wens tot transplantatie binnen een week een donororgaan beschikbaar is met de juiste bloed- en weefselkenmerken kan bijna niet tot een andere conclusie leidden dan dat de veroordeelden die geschikt zijn als donor als een soort orgaanbank in leven worden gehouden tot ze "nodig" zijn om dan op het "juiste" moment ter dood gebracht te worden.

Als je dan ook nog weet hoe makkelijk men in China tot een doodstraf veroordeeld kan worden voor (relatief) kleine vergrijpen (bijvoorbeeld corruptie, wat al ten gelaste gelegd kan worden als iemand bijvoorbeeld een balpen meeneemt van kantoor) krijgt een dergelijk systeem wel een erg luguber kantje. Ik acht het zelfs niet onmogelijk dat mensen ter dood veroordeeld worden niet vanwege de ernst van hun vergrijp maar omdat ze zo goed in het donor programma passen.

Ik heb zelf voor de keus gestaan "wel of niet een transplantatie" en weet dus in wat voor situatie iemand die voor die keuze staat verkeerd. Toch zou ik nooit voor een dergelijke oplossing kiezen. Dat er iemand moest overlijden om mij te redden vind ik al een wetenschap die belastend genoeg is. Dat er iemand voor je vermoord is lijkt me absoluut ondraaglijk.

Toch zijn er ook in Nederland al mensen die deze route gevolgd hebben. Ik denk dat dit een goede reden is om weer eens over het Nederlandse donorsysteem na te denken. En in ieder geval voor iedereen die zich nog niet heeft laten registreren als donor (of als principieel niet donor, ik vind het belangrijk dat bekend is wat iedereen wil, de keuze om wel of geen donor te willen zijn is ieders persoonlijke keuze) om daar nog eens bij stil te staan.

Je wensen op dit punt nog niet laten registreren? Dat kan nog steeds hoor, kijk maar eens bij de donorvoorlichtingssite,waar ook een link staat voor registratie.

Aanvullende link: Bewerking van 2 artikelen n.a.v. de inaugurele rede van Prof. Dr J. IJzermans, waarin o.m. gewaarschuwd wordt voor commercialisering van orgaandonatie.

Geen opmerkingen: