dinsdag, februari 21, 2006

Enten.

Nee, geen Duitse eenden, hoewel die wel de reden zijn voor de toegenomen spanning rond de vogelgriep. Nu de vogelgriep wel erg dicht bij is gekomen wordt er wat meer haast gezet achter besprekingen over wel of niet enten van pluimvee. Waarom die discussie niet al veel eerder is gevoerd is mij niet geheel duidelijk, dat deze ziekte een keer deze kant op zou komen was toch al langer duidelijk.

Wat me echter in de discussie het meest verbaasd is het constante wijzen op de economische bezwaren tegen enten. Alsof de economie belangrijker is dan de volksgezondheid. Eén van de belangrijkste argumenten die tegen enten wordt aangevoerd is dat geënte dieren niet meer van besmette dieren te onderscheiden zouden zijn. De Dierenbescherming haalt dit argument nu stevig onderuit.

De dieren worden namelijk niet geënt met H5N1 maar met H5N2. Dit biedt een afdoende bescherming tegen H5N1, maar is duidelijk te onderscheiden van deze variant zodat geënte dieren zonodig wel degelijk te onderscheiden zijn van besmette dieren.

Dat maakt het hameren op handelsbelangen als argument tegen vaccinatie in mijn ogen nog veel vreemder.

Geen opmerkingen: