dinsdag, februari 21, 2006

Zebra's met uitsterven bedreigt.

Je kent ze vast nog wel: om en om witte en zwarte strepen, je bent er vast wel eens voor gestopt. Vanwege de beschermde status, of gewoon uit fatsoen of om ongelukken te voorkomen.

Gemeenten verwaarlozen ze echter op grote schaal, in andere gemeenten wordt nadat ze verdwenen zijn geen enkele poging tot herintroduktie ondernomen. Soms uit bezuinigingsoverwegingen, vaak ook omdat men van mening is dat ze in een dertigkilometerzone niet thuishoren.

SOAB, het adviesbureau voor woning en leefomgeving in Breda, neemt het nu op voor deze bedreigde voorziening: de organisatie vindt dat waar veel ouderen wonen, bij winkelcentra en bij scholen de zebra's nooit mogen verdwijnen.

Ik woon in zo'n gemeente die dacht dat in dertigkilometergebied geen zebra's nodig waren. Omdat de wegen echter totaal niet aandoen als 30 kilometerwegen moest men hier op terug komen omdat oversteken op sommige plaatsen zo goed als onmogelijk was geworden. En ook in wel duidelijk dertigkilometergebied blijft de voetganger de zwakkere verkeersdeelnemer en blijft zo'n zebra een voorziening die de veiligheid ook daar wel degelijk ten goede kan komen.

Geen opmerkingen: