donderdag, februari 09, 2006

Vrijheid van meningsuiting.

Er zijn te kust en te keur artikelen te vinden die naar aanleiding van het tumult rond de spotprenten oproepen toch vooral de vrijheid van meningsuiting te verdedigen. Verteld wordt dat de vrijheid van meningsuiting een groot goed is en dat we niet mogen toestaan dat de moslims die van ons afnemen.

Zojuist zat ik te kijken naar een documentaire over het leven van de in 2002 overleden Hans Janmaat. Daarin werd ondermeer vermeld dat hij werd veroordeeld wegens de tekst "Nederland is vol". Ook toen goldt de vrijheid van meningsuiting in Nederland als een groot goed. Toch werd hij voor deze uitspraak veroordeeld.

Dat zet mij aan het denken. Tegenwoordig staat hetzelfde zelfs in de programma's van de grote partijen. Niemand die zich daar meer druk overmaakt. Ook op andere gebieden lijkt de grens tussen wat wel en wat niet kan steeds meer verschoven. Misschien té ver verschoven?

Misschien willen die moslims ons wel helemaal niet beroven van onze vrijheid van meningsuiting. Willen ze alleen maar terug naar de tijd dat de toevoeging in de wet "behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet" nog enige inhoud had. De tijd dat er bij het gebruik van die vrijheid, en bij het beoordelen of er sprake was van misbruik van die vrijheid, nog rekening gehouden werd met normen en waarden.

Geen opmerkingen: