woensdag, maart 22, 2006

Chinees duurder?

Voor Chinezen misschien wel. Om het milieu te sparen gaat de Chinese regering 5% extra btw heffen op eetstokjes. Ook schepen en houten vloeren worden extra belast.

In China worden bossen massaal gekapt om aan de behoefte van de enorme, en nog steeds groeiende, bevolking te voldoen. Alleen al voor de produktie van eetstokjes is jaarlijks 1,3 miljoen kubieke meter hout nodig.

Ik neem niet aan dat de chinezen nu ineens massaal overgaan op mes en vork, dus of het veel zoden aan de dijk zet betwijfel ik, maar China neemt meer maatregelen: vervuilende auto's krijgen te maken met 20% extra belasting en ook brandstof gaat meer kosten.

Zou de chinese regering echt meer milieubewust zijn dan de Amerikaanse, of hebben ze gewoon geld nodig? Gezien het feit dat ook op de populaire sterke drank baijiu voor het eerst accijns gaat worden geheven vrees ik eigenlijk dat het laatste het geval is en dat ze uiteindelijk net zo weinig oog voor het milieu, global warming enzovoort hebben als de meeste westerse landen.

Geen opmerkingen: