zaterdag, maart 25, 2006

Kinderen aan het bier?

De vereniging Leuvense Biertherapeuten in België pleit ervoor op school geen frisdrank meer te laten drinken maar de kinderen tafelbier te geven. Volgens hen is tafelbier veel gezonder omdat het minder gezoet is.

Tafelbier is bier met 2% of minder alcohol. Twee procent lijkt weinig. Alcohol heeft echter op de nog in ontwikkeling zijnde hersenen van kinderen nog veel grotere en ernstiger effecten dan bij volwassenen. Bovendien is dat gezonder maar betrekkelijk: bier bevat net zo veel, of zelfs meer, caloriën als bijvoorbeeld cola (100 cc pils is 41 Kcal, 100 cc cola 38 Kcal, voor tafelbier vond ik geen cijfer, maar andere lichte bieren komen ook nog op 36 Kcal).

De woordvoerdster van de therapeuten Ann Frankie is thuis opgevoed met bier en had vroeger op school de keuze tussen chocomel of tafelbier. Dat verklaard wellicht een hoop.

Overigens ben ik het wel met haar eens dat tegenwoordig te vaak en te makkelijk frisdrank bij de maaltijd gebruikt wordt. Maar dit lijkt me geen goed idee. Net zo min als ouders die kinderen breezers en dat soort drankjes geven omdat "er toch maar weinig alcohol in zit"(het doorsnee breezerachtige drankje bevat evenveel alcohol als pils, maar als je diezelfde ouder voorstelt het kind een flesje bier te geven is men vaak verbijsterd dat je dat voor durft te stellen).

Geen opmerkingen: