woensdag, maart 01, 2006

Steekhoudend?

Rita Verdonk kreeg gisteravond aardig wat te verduren in het programma Nederland kiest. En je mag over haar denken wat je wilt; ze wist zich op de meeste punten met verve te verdedigen. Wie het niet gezien heeft kan het waar hij maar wil in de media terugvinden of het programma even via internet alsnog bekijken.

Op één punt overblufte ze echter haar tegenspelers met een argument dat zo lek is als een zeef. Toen opgeworpen werd dat er circa 6000 uitgeprocedeerde asielzoekers "zoek" waren beweerde zij bij hoog en bij laag dat dat nergens op sloeg, dat de meeste van die mensen waarschijnlijk vertrokken zouden zijn want "er worden regelmatig illegalen aangehouden en maar één op de tien daarvan betreft zo'n zoekgeraakte asielzoeker die eigenlijk het land uit had moeten zijn".

Mevrouw Verdonk: dat mag in Uw ogen misschien steekhoudend bewijs zijn, maar dat is wel afhankelijk van hoeveel illegalen er totaal zijn in Nederland. Als dat er 10.000 zijn dan heeft U helemaal gelijk en zijn er statistisch gezien maar een 1000 van deze gevallen (even buiten beschouwing latend dat deze mensen misschien wel iets beter hun best doen om niet gecontroleerd te worden).

Het aantal illegalen in Nederland lag echter in 2002 al op (geschat) 116.000 en was begin 2005 opgelopen naar ongeveer 250.000, nota bene een door Uzelf genoemd getal. Dan levert die één op de tien dus zelfs aanzienlijk meer op dan de genoemde 6.000.

Mevrouw Verdonk Uw bewijs klopt cijfermatig van geen kanten. Uw steekhoudende bewijs acht ik hierbij dan ook behoorlijk lek gestoken.

Bovendien bent U of een prutser als het om het hanteren van cijfermateriaal gaat, of U zit de boel bewust keihard in de maling te nemen.

Geen opmerkingen: