woensdag, april 26, 2006

De vervuiler betaalt.

En op een dag zullen G.W. Bush en Amerika ongetwijfeld de rekening krijgen gepresenteerd. De Amerikanen zijn al tijden de grootste energieverslinders van de hele wereld. Onder Bush zal daarin ook geen enkele verbetering komen, die weigert nog steeds het Kyoto-protocol te ondertekenen omdat dit in zijn ogen negatief is voor de Amerikaanse economie.

De gevolgen van de opwarming zijn ook behoorlijk schadelijk: door het warmere water wordt de kans op bezoekjes van verwanten van Katrina steeds groter, en die verwanten ook. Ook de almaar stijgende olieprijzen zijn niet echt gunstig voor de economie. Maar daar heeft G.W. wat op gevonden: dat komt niet door de enorme vraag die Amerika blijft genereren bij een teruglopende wereldvoorraad, dat komt niet door de oorlogsdreigingen van Amerika tegen belangrijke olieproducerende staten, nee dat komt doordat een additief vervangen moest worden in verband met milieu en gezondheids aspecten.

Het additief MBTE, dat moet voorkomende dat de motor knallende geluiden maakt bij de verbranding, is vervuilend voor het grondwater en is kankerverwekkend. Het Amerikaanse congres sprak de oliemaatschappijen hier op aan en deze toevoeging is in verschillende staten al verboden. De oliemaatschappijen zouden nog voor de zomer van 2006 het gebruik geheel stoppen en het goedje vervangen door ethanol.

Volgens Bush zou er sprake zijn van te geringe produktiecapaciteit voor ethanol en is dát de oorzaak van de prijsstijging. De vrees voor een dergelijk tekort is volgens GW de verklaring voor de huidige hoge prijzen aan de pomp (let wel de prijs voor benzine is in Amerika altijd nog minder dan de helft van die hier: ca $ 3,10 = ca € 2,50 per gallon van 3,8 liter). Hij heeft daarom het Amerikaanse Agentschap ter Bescherming van het Leefmilieu (EPA) gevraagd om de verplichte vervanging op te schorten.

Ach, misschien moet ik me niet te druk maken over het niet tekenen van het Kyoto-protocol: als GW nog even zo doorgaat sterven er zoveel Amerikanen in oorlogen, natuurrampen en aan kanker dat ze uiteindelijk toch de doelstelling uit dat protocol wel zullen halen.

Geen opmerkingen: