vrijdag, april 21, 2006

Klein?

Mevrouw Verdonk blijft in haar campagne om het lijsttrekkersschap van de VVD met discutabele plannen strooien. Die discussie werkelijk voeren daar heeft ze niet zoveel zin in: eigenlijk wil ze maar 3 keer meedebatteren, na veel gepraat wil ze uiteindelijk wel 5 keer aanwezig zijn bij een debat tussen de kandidaten, maar 8 keer is haar toch echt te veel.

Nu komt ze met het verhaal dat ze alle ondernemers gelijk wil behandelen. En aangezien de grote ondernemingen al een verlaging van het tarief van de vennootschapsbelasting krijgen moet er nu een verlaging van de hoogste schijf in de inkomstenbelasting komen van 52 naar 48%. Daarmee worden volgens haar de kleine ondernemers gesteund.

Mevrouw Verdonk heeft een raar idee van wat een kleine ondernemer is. Om aan de hoogste belastingschijf toe te komen moet het belastbaar inkomen hoger zijn € 52.228.
Dat lijkt mij niet echt de groep hulpbehoevende kleine ondernemers. En zeker niet de groep mensen die dringend behoefte heeft aan een koopkrachtverbetering, die afhankelijk van hoeveel meer dan die 52.228 verdiend wordt op kan lopen tot een 6 a 7%.

Overigens kwam het kabinet vandaag met plannen voor een lastenverlichting voor dit jaar van € 750 miljoen waaraan wel de nadrukkelijke voorwaarde van minister Zalm gekoppeld is dat er volgend jaar geen cent meer uitgegeven wordt voor lastenverlichting dan € 1 miljard. Daar lijkt Verdonk met haar plan gelijk een heel ferme hap uit te willen nemen.

Valt trouwens niet een belangrijk deel van haar eigen inkomen in die hoogste belastingschijf? Evenals dat van een hoop andere bestuurders met salarissen van minimaal zes cijfers? En zijn een hoop van die topbestuurders niet toevallig leden van de VVD? Hebben we hier misschien een typisch gevalletje van "Eigen volk eerst" te pakken?

Geen opmerkingen: