vrijdag, april 14, 2006

Tegenstrijdige belangen.

De regering wil de APK herzien zodat auto's voortaan niet ieder jaar maar eens in de twee jaar gekeurd moeten worden. De ANWB is enthousiast: zij was hier al jaren voorvechter van. Omdat auto's steeds beter, onderhoudsvriendelijker en minder gevoelig voor storingen en slijtage(roest) worden, wat de jaarlijkse keuring wat overbodig maakt, en omdat dit beter aansluit bij de regelgeving in de rest van Europa.

De BOVAG denkt er geheel anders over. Die ziet deze wijziging, die deel uitmaakt van een heel pakket maatregelen om de regelgeving en administratieve rompslomp voor bedrijven en burgers te verlichten, als een verkiezingsstunt. Ik ben het op dat punt wel met ze eens: het moment waarop dit pakket maatregelen in moet gaan lijkt wel heel tactisch gekozen. Maar hun voornaamste bezwaar is wel dat dit de autobedrijven omzet gaat kosten en dat is volgens de BOVAG slecht voor de werkgelegenheid, en dus voor de economie, en kan duizenden banen kosten.

Wie roepen er al jaren het hardst om minder regels en minder administratieve rompslomp? Juist: de bedrijven. Maar kennelijk geldt dat alleen voor regels waar ze last van hebben, regels die helpen om de burgers extra geld uit de zak te kloppen mogen (moeten volgens hen zelfs) gewoon blijven bestaan.

Kwestie van eigenbelang waar het algemeen belang dan maar voor moet wijken?

Geen opmerkingen: