woensdag, april 26, 2006

UWV tevreden.

Uitkerings instantie UWV heeft een steekproef gehouden onder herkeurden. Acht maanden na de herkeuring zegt 40% van de herkeuring er financieel op achteruit te zijn gegaan. Dat vind het UWV opvallend omdat een herkeurde met een WW-uitkering of compensatie de eerste acht maanden hetzelfde inkomen zou moeten hebben. Niet iedereen vraagt echter volgens het UWV een uitkering of compensatie aan, en niet alle aanvragen worden gehonoreerd. Dan schort er dus kennelijk wat aan de informatie over de mogelijkheden een WW-uitkering of compensatie te krijgen. Lijkt me dus eerder reden voor bezinning dan voor verbazing.

Uit de steekproef blijkt ook dat acht maanden na herkeuring bijna 50% van de herkeurden die (deels) goedgekeurd werden aan het werk is. Die cijfers stemmen het UWV tevreden. Zijn ze nu zo snel tevreden of proberen ze ons een rad voor ogen te draaien?

Als je namelijk even verder leest blijkt dat 40% al werk had voor de herkeuring en dat dus maar 10% werk heeft gevonden. Dat is 10% van de 60% die voor de herkeuring niet werkte. Dat betekend dus dat van de herkeurden die niet werkten 84% geen kans ziet om werk te vinden na de herkeuring.

En dat vind ik helemaal geen cijfer om tevreden over te zijn.

Geen opmerkingen: