zondag, juni 18, 2006

MotoGp: spektakel.

Na fraaie races in de 125 en 250cc was het de beurt aan de MotoGP. En dat werd een waar spektakelstuk. Na het eerste rechte eind raakte Gibernau zijn teammaat met het remhandle zodat de motor vol in de remmen ging en spectaculair over de kop ging. In de daarop volgende mêlee gingen ondermeer ook Melandri, Capirossi, Hopkins en Pedrosa tegen de vlakte. Van hen leek Melandri er het ernstigst aan toe en dat, en de puinhoop op en langs het circuit, was reden de race te stoppen.

Gibernau, Melandri en Capirossi (tot deze race samen met Hayden leider in het WK)werden gewond afgevoerd. Uiteindelijk bleken de verwondingen nog enigszins mee te vallen: Gibernau werd naar het ziekenhuis gebracht met mogelijk een gebroken sleutelbeen en kon zich na met meer dan 250 km per uur voorover op het asfalt geklapt te zijn niets van het ongeval herinneren : hij heeft mogelijk ook een hersenschudding. Capirossi volgde hem met inwendige bloedingen en mogelijk een gebroken heup en Melandri bleek in ieder geval een gebroken schouder te hebben en werd eveneens voor verdere controle naar het ziekenhuis gevlogen. Behoorlijke verwondingen, maar gezien de snelheid waarbij alles gebeurde en gezien hoe dicht alles zo kort na de start nog bij elkaar zat (zodat verschillende mensen die vielen weer door andere motoren werden geraakt) had het veel erger kunnen aflopen.

Pedrosa zag nog kans zijn beschadigde motor zelf naar de pits terug te rijden, waarbij hij het presteerde om in de grindbak nog een keer over de kop te gaan, maar starrte bij de herstart net als Hopkins op zijn reserve motor.

Uiteindelijk stonden er maar 16 rijders aan de start voor de herstart, die de eerste keer opnieuw werd afgebroken omdat één van de motoren afsloeg. Dat maakte een nieuwe opwarmronde nodig wat een van de BBC reporters deed opmerken dat "ze als dit nog even doorging een GP zouden hebben afgelegd zonder één enkele tellende raceronde"

De tweede keer ging het echter wel goed, maar na een aantal ronden waren nog maar 11 rijders over om de 15 punten gevende plaatsen te verdelen. Stoner viel, hetzelfde overkwam wederom Pedrosa en nog wat rijders terwijl Nakano na een valse start verzuimde de pit in te komen voor zijn straf en dus werd gediskwalificeerd.

Ondertussen was Rossi rustig vertrokken op de vijfde plaats waarna hij zich langzaam naar voren werkte en uiteindelijk ook Hayden passeerde die nog rondenlang tegensputterde maar in de laatste ronden toch moest toezien hoe Rossi schijnbaar moeiteloos bij hem wegreedt.

Door deze overwinnig doet Rossi na een slecht gestart seizoen weer goed mee in de stand voor het WK: Hayden staat nu op 119, Capirossi blijft staan op 99 en Rossi klimt naar de derde plaats met 90 punten; voor Melandir (89), Pedrosa (86) en Stoner (65) die vandaag geen van allen scoorden. Bovendien herstelde hij hiermee zijn 50% gemiddelde: van de 164 GP's waarin hij startte won hij er nu 82.

En nu maar zien of de geblesseerden voor de TT, waarvoor de trainingen donderdag alweer beginnen, voldoende hersteld zijn om mee te kunnen doen. Als dat niet het geval is hoop ik toch wel dat er vervangende rijders kunnen worden gevonden want anders wordt het startveld wel erg klein.

Updeetje: De nekblessure van Melandri blijkt achteraf mee te vallen terwijl wat eerst een gebroken schouder leek een ontwricht sleutelbeen bleek te zijn, maar het is nog niet bekend of hij aan de TT deel zal nemen. Hetzelfde geldt voor Capirossi die niets gebroken bleek te hebben en wiens inwendige bloedingen ook meevielen en die in ieder geval van plan is te proberen aan de TT deel te nemen.
Grootste pechvogel blijkt uiteindelijk Gibernau: hij heeft inderdaad een hersenschudding en op weg naar het ziekenhuis voor de behandeling van zijn gebroken sleutelbeen kreeg de ambulance ook nog een ongeluk waarbij de breuk nog verergerde.

Geen opmerkingen: