vrijdag, juni 30, 2006

Nieuws?

Zojuist werd in het nieuws verteld dat het UWV bekend heeft gemaakt dat de W.W.-premie, nu ruim 5%, volgend jaar met "enkele procenten" omlaag kan.

Alsof dat nieuws is. Datzelfde wordt al jaren door het UWV verteld. Het UWV bepaald echter de premie niet, dat doet de minister van Sociale Zaken. En die heeft die verlaging steeds geblokkeerd. Alleen voor dit jaar is een klein deel van de verlaging die mogelijk was doorgevoerd: dat kwam wel mooi uit om de verhoging van de zorgkosten te compenseren (een typische sigaar uit eigen doos: je laat iemand ergens jaren lang teveel voor iets betalen en geeft hem dan een klein stukje daarvan terug om iets heel anders te compenseren).

Die te hoge W.W.-premie komt de regering namelijk wel goed uit: hoewel het geld bij het UWV belandt in het fonds voor de W.W. en de regering er helemaal niet aan kan komen telt het wel mee aan de inkomstenkant van de staat en drukt het dus mooi het financieringstekort. Bovendien was het natuurlijk een mooi potje om volgend jaar de kiezers blij te maken: "kijk eens wat een mooi effect van ons beleid: de premie kan zomaar omlaag" (uiteraard zonder erbij te vertellen dat dat al jaren eerder had gekund en dus feitelijk niets met het beleid van dit kabinet te maken heeft).

Dat zal ook de reden zijn dat VVD en CDA wanhopig proberen de boel te restaureren en desnoods met een minderheidskabinet de derde dinsdag in september te halen: je moet er toch niet aan denken dat de oppositie aan de haal gaat met de meevaller die je zo mooi kunstmatig gefabriceerd had door de bevolking jarenlang onnodig een poot uit te trekken?

Geen opmerkingen: