donderdag, juli 27, 2006

Woningen te duur betaald?

Volgens het AD hebben kopers van nieuwbouwwoningen dit jaar miljoenen teveel betaald voor overdadig geïsoleerde woningen.

Dat vind ik een nogal kromme redenering. Het ministerie van VROM heeft weliswaar ten onrechte verkondigt dat een nieuwe norm met betrekking tot isolatie per 1 januari van toepassing zou worden terwijl deze uiteindelijk pas per 15 augustus geldig werd doordat verzuimd was de gewijzigde norm tijdig aan te melden bij de Europese Commissie.

Dat betekend echter alleen dat de aangebrachte isolatie niet, zoals bouwers en projectontwikkelaars dachten, verplicht was. Dat maakt de onverplicht aangebrachte betere isolatie echter nog niet overdadig.

En teveel betaald? Die isolatie is geleverd, de besparing die dit opleverd krijgt men dus ook. Men had kunnen besparen door de isolatie die nog niet verplicht was achterwege te laten maar dan ook de voordelen daarvan misgelopen. Men heeft dus gewoon gekregen waarvoor men betaald heeft en dus niets teveel betaald.

Hooguit kun je stellen dat hun de eigen keuze voor isolatie en energiebesparing óf voor besparing op de bouwkosten is ontnomen. Maar kennelijk konden ze het toch wel betalen.

Geen opmerkingen: