maandag, augustus 07, 2006

Dat zoeken we op.

Drie Amerikaanse soldaten die beschuldigd worden van het verkrachten en vermoorden van een Iraaks meisje van 14 jaar en het vermoorden van haar familie worden niet direct berecht. Nee, ondanks het feit dat een van hen bekend zou hebben dat hij en twee kameraden het meisje aanranden terwijl een andere kameraad haar familie uitmoordde, wordt eerst onderzocht of ze wel vervolgd zullen worden.

Zo langzamerhand begin ik steeds beter te begrijpen waarom Amerika het statuut dat een internationaal strafhof regelt dat oorlogsmisdaden, genocide en andere misdaden tegen de menselijkheid moet berechten niet ratificeerd en er pertinent op tegen is dat Amerikanen voor dit strafhof zouden kunnen moeten verschijnen. Stel je voor dat er dan een Amerikaan veroordeeld zou worden voor oorlogsmisdaden. Dat zou toch maar slecht staan op je conduitestaat als Amerikaans president.

Maar ergens maar goed ook: het strafhof zou het dan wel eens veel te druk kunnen krijgen om zich nog met de rest van de wereld bezig te houden. Het lijkt me handiger een apart hof in te stellen voor de Amerikanen. Zoals ook al een Joegoslavië tribunaal en een Rwanda-tribunaal werden ingesteld.

Geen opmerkingen: