dinsdag, augustus 08, 2006

Is dat nou wel handig?

De verbeteringen in de vaarroute Lemmer-Delfzijl waren aanleiding om het kunstproject "Woordenstroom" in gang te zetten waarin deze vaarweg centraal staat. De kunstwerken worden steeds gemaakt door een duo van een schrijver/dichter en een beeldendkunstenaar / grafisch vormgever. Eén van de dertien kunstwerken waaruit deze kunstroute gaat bestaan is het gedicht "Gegrond" van dichter Bennie van der Velde, die samenwerkte met beeldend kunstenaar Erwin Adema.

Het gedicht is nu met wegenverf op het wegdek van het asfaltweggetje naar de pont in Suawoude gezet. Als de verf na een aantal jaren vervaagt willen ze die opnieuw aanbrengen, maar dan iets verschoven van de oorspronkelijke tekst om het verloop van de tijd uit te beelden.

Op zich vind ik het wel leuk verzonnen. Alleen is het gedicht gewoon van boven naar beneden op het wegdek aangebracht. Als je dus van de kant komt vanwaaraf het leesbaar is kom je de laatste regel als eerste tegen en pas een paar honderd meter verderop het begin. Als je van de andere kant komt is de eerste regel die je tegenkomt inderdaad de beginregel, maar die staat wel op zijn kop. Om het gedicht te lezen moet je dus een paar honderd meter afleggen terwijl je voortdurend achterom kijkt.

Ik vraag me, niet alleen vanwege de verkeersveiligheid, af of dat nou wel zo handig is.

Om het nog wat overzichtelijker te maken hebben ze trouwens gewoon de breedte van de weg gebruikt en woorden afgebroken op het punt waar ze de rechterberm tegenkwamen, wat wel een heel regelmatig beeld oplevert maar de leesbaarheid niet echt bevordert.

Geen opmerkingen: