zaterdag, september 16, 2006

Koopkrachtverbetering?

Hoewel de exacte plannen van het kabinet pas a.s. dinsdag bekend worden zijn er wel al wat zaken duidelijk. Volgens het kabinet zal de Nederlander er gemiddeld 1% in koopkracht op vooruit gaan.

500 miljoen in de vorm van verlaging van de WW premie (die jarenlang kunstmatig te hoog was gehouden) levert gemiddeld 120 euro per werknemer op. Voor compensatie van de stijging van de zorgkosten staat 100 miljoen. Even simpel rekenend komt dat dan neer op gemiddeld 24 euro per werknemer. Mensen met kinderen kunnen dan nog wat verwachten door hogere kinderbijslag en bijdrage in de kinderopvang.

144 euro dus, dat is 12 euro per maand. Volgens mij zijn ze af en toe flink in de war en halen ze koopkracht en netto besteedbaar inkomen door elkaar. Dit jaar ging ik er na verrekening van de hogere zorgkosten en de zorgtoeslag meegerekend netto 14 euro per maand op vooruit. Dat is netto inderdaad een verbetering in de orde van grootte van de beloofde koopkrachtverbetering. Maar als je uitgaat van een inflatie van anderhalf procent had iemand met een modaal inkomen al 22 euro per maand nodig om die te compenseren en in koopkracht gelijk te blijven. Hoewel het netto steeg ging de koopkracht dus gewoon omlaag.

En als ik de cijfers die nu al bekend zijn zo zie is dat het komende jaar niet anders.

Geen opmerkingen: