dinsdag, september 26, 2006

Uit de nek.

1) Justitie doet onderzoek naar mogelijke strafbare feiten rond het vertrek van het gifschip Probo Koala dat in Afrika voor doden en gewonden zorgde. Ondertussen verkondigde vrijdag de Amsterdamse wethouder Marijke Vos al dat er geen mogelijkheden waren geweest om het schip te stoppen en vandaag treedt het ministerie van VROM in haar voetsporen.

De redenatie: voor het vervoeren van scheepsafvalstoffen is geen exportvergunning nodig. Maar wat staat er even eerder: "de Gemeente Amsterdam wist dat het afval van het schip veel sterker vervuild was dan de kapitein had gemeld". Er is zelfs onderzoek gedaan of het terugpompen van het afval door het verwerkingsbedrijf gestopt kon worden. En dat terugpompen gebeurde omdat uit analyse gebleken was dat de samenstelling van dit afval heel anders was dan gemeld en dus niet door het verwerkingsbedrijf dat zich richt op scheepsafval verwerkt kon worden. Maar toch stelt men nu dat "alle betrokkenen beschikten over dezelfde informatie, namelijk dat de Probo Koala scheepsafval aan boord had en omdat het scheepsafval betrof ontbraken wettelijke mogelijkheden om het vertrek tegen te houden".

Als ik gepakt wordt met een kilo wit poeder dat volgens een laboratoriumanalyse heroïne is, mag ik er dan ook gewoon mee weg zolang ik zelf maar verklaar dat het waspoeder is? Iemand zit hier uit zijn nek te kletsen.


2) Vorige week had een van de consumenten programma's op tv een item over de zorgverzekering: mensen moeten voor 1 november hun aanvullende verzekering opzeggen als ze willen veranderen van verzekeraar, maar weten dan nog helemaal niet wat de nieuwe premies worden, die worden op zijn vroegst eind november en volgens de meeste verzekeraars zelfs pas in de loop van december bekend.

Vandaag weet minister Hoogervorst te melden dat de noclaim korting zeker niet volgens de wens van een grote meerderheid in de Tweede Kamer al volgend jaar afgeschaft kan worden. "Daar is het veel te laat voor, veel maatschappijen hebben de polissen voor volgend jaar al klaar liggen".

Oh, nog voordat de premie bekend is? Iemand is hier stevig uit zijn nek aan het kletsen.

Geen opmerkingen: