zaterdag, oktober 07, 2006

Verwarmend.

Ik heb gisteren naar Nova zitten kijken en ondanks zijn kernenergie plannen, waar ik het absoluut niet mee eens ben, enige sympathie opgevat voor minister van Geel.

Het ging over het bezoek van Al Gore en diens film en boek over milieu en vooral klimaatverandering. Niet alleen onderschreef hij de conclusies van Gore en gaf hij zelf ook aan dat er echt hoognodig wat ondernomen moest worden om nog een kans te hebben de ontwikkeling nog een beetje in toom te houden. Hij ging ook de discussie aan met een figuur dat aanwezig was dat fervent tegenstander was van het idee van global warming en was totaal niet onder de indruk van diens argumenten.

Nu stelden die ook niet zoveel voor. Hij stelde gewoon dat alle wetenschappers het fout zagen, fluctuaties in het klimaat hadden altijd al bestaan en dat had nog nooit tot problemen geleid dus het zou allemaal wel meevallen. Dat de ontwikkeling nu iedere historische gebeurtenis te boven gaat daar had hij niets mee te maken. Dat inmiddels zo ongeveer alle wetenschappers het er over eens zijn dat het klimaat opwarmt zei hem niks: moest hij een voorspelling geloven van mensen die niet eens een weerbericht voor 5 dagen konden maken dat klopte?

Dat het soms heel goed mogelijk is de grote lijn te voorspellen terwijl de details veel onvoorspelbaarder zijn drong niet tot hem door. Misschien moet hij eens gaan kijken naar een wolk spreeuwen. Die draait, zwenkt en keert alle kanten op en welke kant die wolk, laat staan een individuele spreeuw, op een gegeven moment of de eerstvolgende minuut opgaat is nauwelijks te voorspellen. Wat echter wel duidelijk vast te stellen is is dat de wolk als geheel ondanks dat draaien, zwenken en keren in een bepaalde richting beweegt.

Vervolgens stelde hij dat nu die opwarming onbewezen is (toch echt alleen in zijn ogen) het geen enkele zin heeft er al tijd, geld en energie in te steken, dat dat weggegooid geld is en dat we het rustig op zijn beloop kunnen laten. Kennelijk heeft hij er niet bij stil gestaan dat als het ondanks zijn overtuiging uiteindelijk toch waar blijkt te zijn het een beetje laat is om er nog wat aan te doen. Ik ben benieuwd wat hij doet als hem een pot koffie wordt voorgezet met de mededeling dat het vermoeden is dat er cyaankali in zit maar dat dat niet onomstotelijk bewezen is. Gaat hij dan ook die koffie drinken tot het bewijs onomstotelijk is?

Hoezeer van Geel en andere aanwezigen hem ook probeerden te overtuigen dat tijd, geld en energie die in het milieu wordt gestoken nooit weggegooid is, dat een gezond milieu ook gezond is voor zowel de mensen als voor de economie, hij bleef van mening dat het allemaal bangmakerij was en dat het onzin was er aandacht aan te besteden.

Hoewel het milieubeleid van het huidige kabinet in mijn ogen (en ook die van organisaties als Greenpeace, Natuur en Milieu etc) onder de maat is, was in vergelijking met deze man de opstelling van van Geel hartverwarmend positief.

Geen opmerkingen: